Regionalna Szkoła Turystyczna gościła uczestników Konferencji pn. „Szkoła dla rynku pracy” zorganizowanej w dniu 17 stycznia 2013 r. przez Starostwo Powiatowe w Kłodzku w ramach projektu „Modernizacja Centrów Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku”. Głównym celem było przedstawienie ogólnych założeń kształcenia zawodowego w szkołach powiatu kłodzkiego oraz wpływ projektu na działalność szkół. Wśród zaproszonych przez Starostę Powiatu Kłodzkiego Pana Macieja Awiżenia gości byli: Pan Stanisław Jurcewicz – Senator RP, Pan Radosław Mołoń - Wicemarszałek Województwa i Pan Jerzy Więcławski - Dyrektor Wydziału Edukacji i Nauki Urzędu Marszałkowskiego.
W programie zaplanowano wystąpienia Starosty Kłodzkiego, który przywitał i przedstawił zaproszonych Gości a następnie wprowadził uczestników w ogólne założenia projektu. Głos zabrali Pan Radosław Mołoń - Wicemarszałek Województwa, Pan Jerzy Więcławski - Dyrektor Wydziału Edukacji i Nauki Urzędu Marszałkowskiego i Pani Barbara Drożyńska – Dyrektor Regionalnej Szkoły Turystycznej.
W drugiej części uczestnicy konferencji mieli możliwość obserwacji wybranych zajęć praktycznych realizowanych w specjalistycznych pracowniach RST, wyposażonych z środków RPO w ramach projektu „Modernizacja Centrów Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku”, – w oparciu o modułowe programy kształcenia zawodowego.
- Przyjęcie gościa w recepcji hotelowej - odgrywanie roli recepcjonistów przez uczniów – zajęcia pod kierunkiem Mirony Duńki.
- Organizacja i utrzymywanie czystości w pokoju hotelowym – zajęcia w pokoju instruktażu i pokoju hotelowym pod kierunkiem Sylwii Wasielewskiej-Romian.
- Obsługa gościa w symulacyjnym biurze turystycznym w zakresie obsługi turystycznej – zajęcia pod kierunkiem Edyty Zarzyckiej-Kościesza.
- Nawiązywanie i utrzymywanie kontaktu w języku angielskim – kształtowanie praktycznych umiejętności posługiwania się językiem angielskim zawodowym, w jednej z 4 pracowni komunikowania się z drugim człowiekiem – zajęcia pod kierunkiem Barbary Szeligi.
- Przygotowanie przez uczniów usługi dodatkowej w kuchni dydaktycznej – catering dla gości RST – zajęcia pod kierunkiem Marka Rojka.
- Aranżacja wystroju restauracji dydaktycznej i efekty realizowanych czynności przez uczniów, obsługa gości w restauracji i barze – zajęcia pod kierunkiem Agnieszki Ciuła i Michała Kuczmy.
Na zakończenie zaprosiliśmy Gości i uczestników konferencji na poczęstunek przygotowany przez uczniów Regionalnej Szkoły Turystycznej pod nadzorem nauczycieli Agnieszki Ciuły, Marka Rojka i Michała Kuczmy.