W Regionalnej Szkole Turystycznej, 13 listopada 2017 r., odbyły się niecodzienne warsztaty. Były one wynikiem  ogólnopolskiej akcji szkoleniowej, organizowanej przez Grupę PRYMAT, w szkołach o branży gastronomicznej na terenie Polski. Prowadzącym warsztaty jest Robert Sowa z grupą kucharzy. Pan Waldemar Załuski, właściciel największej patelni plenerowej w Polsce (firma "Patelnia plenerowa" współpracująca od wielu lat z Grupą Prymat, jak i Magdą Gessler) poinformował Szkołę o możliwości skorzystania z tych warsztatów, a my nie zastanawialiśmy się długo!!!

Warsztaty rozpoczęła krótka odprawa naszych uczniów klasy III gastronomicznej. Pan Robert Sowa sprawnie rozdzielił zadania na stanowiskach pracy w pracowni gastronomicznej. Młodzież z zapałem przygotowywała dania, pod czujnym okiem aż trzech mistrzów kulinariów (Panu Robertowi towarzyszyli jeszcze dwaj kucharze z Jego teamu – Pan Krzysztof i Pan Konrad). 

 

Jako pierwsze danie uczniowie przygotowali zestaw greckich  minizakąsek, w tym humus  z prażonymi orzechami nerkowca z oliwą i świeżo siekaną kolendrą, były też zakąski włoskie, jak na przykład pasta z tuńczyka z serem kremowym, solą i cytryną, czyli coś, co w kuchni włoskiej występuje w najsłynniejszej zakąsce, którą niewątpliwie jest vitello tonnato, (tj. pieczona i marynowana cielęcina krojona w plastry i podawana z sosem z tuńczyka). Hitem warsztatów był fantastyczny deser bezowy z kremem uzupełniony karmelizowanymi figami oraz pieczone piersi z kaczki podane ze smakowitym sosem na bazie skarmelizowanych śliwek z  masłem, śliwowicą, kardamonem, rozmarynem. Warsztaty odbyły się w dwóch turach, w następnej brali udział uczniowie klasy drugiej, także gastronomowie. Uczniowie klas pierwszych tym razem wystąpili w roli obserwatorów, ale też…degustatorów tych wspaniałych wytworów sztuki kulinarnej!!!

Degustacja potraw była bowiem zwieńczeniem tej swoistej przygody kulinarnej, w której jedną z głównych ról odegrały przyprawy Prymat – zasponsorowane Szkole. Osobą koordynującą sprawy logistyczne ze strony Grupy Prymat jest pan Filip Lato.Zasponsorowane były także pozostałe produkty użyte podczas zajęć. 

Serdecznie dziękujemy Panu Robertowi Sowie, Jego teamowi, Panu Filipowi Lato, a przede wszystkim Panu Waldemarowi Załuskiemu, który to wszystko nam zainicjował!!!

 

 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com