22 marca 2018 roku, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, w Warszawie, odbyła się 10 jubileuszowa edycja prestiżowego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018”, w której miałem zaszczyt wziąć udział. Przez 10 lat trwania konkursu zgłosiło się 360 chętnych kucharzy do 23 roku życia, ale w finałach wystartowało 108 „najlepszych z najlepszych”. Mój udział w konkursie był możliwy dzięki Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju, która zapewniła mi wsparcie oraz współpracę z szefem kuchni restauracji Décompresja (Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy – Zdroju), Rafałem Grzegorzkiem.

Zgodnie z regulaminem konkursu należało wymyślić recepturę, w której zostaną wykorzystane obowiązkowe składniki, przesłać gotowy przepis razem ze zdjęciem, no i…to wszystko wykonać! W każdej recepturze trzeba było wykorzystać: comber z jagnięciny brytyjskiej z kością, minimum 3 przyprawy marki Prymat, frytki z batatów marki Farm Frites, minimum 1 produkt marki Bonduelle food Service (do wyboru spośród następujących: mieszanka grzybów, boczniaki mini, karczochy krojone serca, groszek cukrowy młody Snow Peas, pasternak krojony, salsefia krojona minute), napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium(czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem), Ser Bursztyn i minimum jeden z olejów ZT Kruszwica. Zadanie bardzo trudne, ponieważ należało wykorzystać wszystkie wyżej podane składniki do przygotowania 8 porcji dania zasadniczego w czasie 40 minut. Gotowe potrawy oceniały dwa zespoły jury: jury degustacyjne, w którym zasiadali aktorzy, dziennikarze oraz inni celebryci oraz jury profesjonalne składające się ze znanych szefów i autorytetów sztuki kulinarnej, np. Jerzy Pasikowski czy Kurt Scheller.

W efekcie zmagań z jedenastoma innymi finalistami tegorocznej edycji konkursu udało mi się zająć wysokie 5 miejsce. Wszyscy uczestnicy reprezentowali wysoki poziom i zaskakiwali swoimi przepisami. Możliwość wzięcia udziału w konkursie o tak wysokim statusie wzbudziła we mnie jeszcze większą chęć samorealizacji, a zdobyte doświadczenie jest bezcenne i nie do opisania! Serdecznie polecam wszystkim taką przygodę!

 Dominik Prętki, uczeń Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy - Zdroju


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com