Chcesz zaskoczyć swoich gości podczas wizyty w twoim domu? Przygotuj dla nich dania różnych kuchni świata!!!
Niewielu może się pochwalić umiejętnościami, wykraczającymi poza staropolską kulturę kulinarną. Uczniowie 2 klasy TOT uczestnicząc w lekcji otwartej i warsztatach Kuchnie Świata, poszerzyli swoją praktyczną wiedzę o nowe smaki i zapachy. Warsztaty zorganizowane przez Panią Edytę Zarzycką-Kościesza i przeprowadzone przez Panią Bogusławę Karpińską opierały się na przygotowaniu doskonałych potraw kuchni międzynarodowej z dostępnych w Polsce składników.
Uczniowie mogli wybrać potrawy spośród dostępnych kuchni:
włoskiej, meksykańskiej, marokańskiej, chińskiej, hiszpańskiej, francuskiej, angielskiej i niemieckiej.
Przed zajęciami praktycznymi na lekcjach Świadczenie usług turystycznych odbyły się wykłady teoretyczne o wybranej kuchni, omówione zostały podstawowe składniki potrzebne do przygotowania potraw. W ramach treningu praktycznego natomiast, w restauracji dydaktycznej,uczniowie przygotowali 4 potrawy i były to: spaghetti, pizza, pancake i paella.
Po warsztatach kulinarnych odbyła się wspólna degustacja potraw. Wszystko było kolorowe, różnorodne i niezwykle smaczne.
Lekcja otwarta była także wspaniałym spotkaniem integracyjnym w ramach korelacji międzyzawodowej.