Klasa pod patronatem biura tutystycznego Rainbow

Image00006

Regionalna Szkoła Turystyczna, jako jedyna szkoła w powiecie kłodzkim, kształci uczniów w zawodzie Technik Organizacji Turystyki o specjalizacji  Animator czasu wolnego, a honorowy patronat nad kształceniem zawodowym w tym zakresie sprawuje Biuro Podróży Rainbow. To jeden z największych touroperatorów na rynku w Polsce.

*Animator czasu wolnego to zawód bardzo poszukiwany na rynku pracy. Animator to osoba, która dba o przygotowanie i realizację programu animacyjnego dla gości hotelowych. Prowadzi zajęcia dla dzieci i dorosłych - zabawy z dziećmi, mini disco, gry i zabawy, waterpolo, aqua aerobik, show tematyczne, zajęcia sportowe, plastyczne, teatralne, muzyczne. Ma możliwość poznania wielu ludzi z różnych krajów i kultur, może doskonalić umiejętności w zakresie porozumiewania się w języku obcym.

Planując swoją przyszłość wybierz Technikum Organizacji Turystyki ze specjalizacją Animator Czasu Wolnego w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy-Zdroju!

Serdecznie zapraszamy!

 

Po ukończeniu Technikum Organizacji Turystyki o specjalizacji Animator czasu wolnego, będziesz potrafił:

  • pracować jako animator czasu wolnego  i organizować czas wolny gościom obiektów hotelowych,
  • organizować pracę biura podróży i organizować imprezy turystyczne, udzielać informacji turystycznej oraz rozwiązywać problemy turystów - uczniowie w trakcie zajęć pracują w symulacyjnym biurze podróży „Alibaba Tour”. To firma ćwiczeniowa kształcąca pracowników biur podróży w warunkach najbardziej zbliżonych do rzeczywistości. Jej istotą  jest symulacja - naśladowanie pracy autentycznego biura podróży, w którym wszystkie operacje są identyczne z pracami prawdziwej firmy. Symulacyjne biuro podróży „Alibaba Tour” działa w Regionalnej Szkole Turystycznej od października 2009r. a od marca 2016 r. znajduje się pod honorowym patronatem Biura Podróży Rainbow. Zajęcia w symulacyjnym biurze podróży są niezwykle ciekawe i dają możliwość nabycia wielu umiejętności poszukiwanych na turystycznym rynku pracy. Należą do nich opracowywanie programu, kalkulacja kosztów imprez turystycznych, zamawianie świadczeń dla klientów;
  • rozliczać świadczone usługi z kontrahentami, pilotami wycieczek, obsługiwać komputerowe programy użytkowe, pracować w charakterze przewodników i  pilotów turystycznych.

Jako nasz absolwent znajdziesz pracę:

  • w firmach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego oraz animacją czasu wolnego: w biurach podróży, hotelach, agroturystyce, punktach informacji turystycznej, stowarzyszeniach i organizacjach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki, hotelarstwa i gastronomii zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej;
  • w urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki;
  • w firmach cateringowych, restauracjach i obiektach bazy noclegowej (zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne i inne a także współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza).

 


 

IMG 20181218 173953

Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

IMG 20180328 WA0012

To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać.

W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :

  • warsztatach kulinarnych z szefami kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju,

  • warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez szefów kuchni promów Unity Line,

  • konkursach branżowych "pod okiem" mistrzów kulinarnych „

  • praktykach zawodowych w renomowanych hotelach Ziemi Kłodzkiej, na promach Unity Line, oraz w restauracjach europejskich,

  • szkoleniach i kursach zawodowych ( kurs barmański, baristy )

  • stażach zawodowych Erasmus+

W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:

  • Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )

  • „Smak Gościnności” w Myślenicach,

  • „Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )

  • „Kulinarny Talent „ w Warszawie,

  • „Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,

  • „Qmam kaszę „ w Ziębicach,

  • „Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.

Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.

Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,

Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.

Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,

pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu,  a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.

Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.


 

IMG 20181109 082315

Kierunek dla uśmiechniętych i przyjaznych.

Dla tych, którzy chcą poznać działalność hotelu od środka.

Program technikum oraz możliwość odbycia praktyk i staży zawodowych zagranicznych zapewniają zdobycie umiejętności i wiedzy pozwalającej pracować i kierować zespołami w hotelach najwyższych kategorii.

Technikum Hotelarskie daje szerokie perspektywy zatrudnienia w hotelach na europejskim poziomie.

Nasi absolwenci są zatrudniani w:

  • hotelach najwyższych kategorii,
  • na statkach wycieczkowych i promach,
  • ośrodkach wypoczynkowych i SPA,
  • pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych,

Uczeń technikum hotelarskiego jest profesjonalnie przygotowywany do zawodu w branży hotelarskiej i turystycznej.

Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażone pracownie dydaktyczne. Profesjonalne wyposażenie recepcji hotelowej, pokoju hotelowego daje możliwość nauki metodą symulacji. Uczniowie już w szkole uczą się profesjonalnie obsługiwać gościa hotelowego. Swoje umiejętności doskonalą podczas odbywania praktyk zawodowych w hotelach o najwyższym standardzie oraz na najlepszych promach w Polsce. Stała współpraca w Firmą Unity Line oraz Hotelem SPA***** Dr Irena Eris w Polanicy Zdroju podwyższa umiejętności zawodowe i językowe naszych uczniów. Hotel managerowie, szefowie kuchni, kierownicy housekeepingu w/w firm często przeprowadzają szkolenia dla uczniów oraz nauczycieli zawodu. Prezentują najnowocześniejszy sprzęt, uczą technik obsługi gościa hotelowego wymaganych w zakładach hotelarskich o najwyższym standardzie. Tak prowadzona w RST nauka zawodu sprawia, że uczniowie są laureatami wielu konkursów regionalnych i ogólnopolskich, są cenionymi pracownikami na turystycznym rynku pracy w Polsce i za granicą.


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com