Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.

Dla tych, którzy chcą poznać tajemnice sztuki kulinarnej.

Program technikum oraz możliwość odbycia praktyk i staży zawodowych zagranicznych zapewniają zdobycie umiejętności i wiedzy pozwalającej pracować i kierować zespołami.

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych daje szerokie perspektywy zatrudnienia restauracjach i w działach gastronomicznych hoteli na europejskim poziomie.

Nasi absolwenci są zatrudniani w:

  • restauracjach,
  • hotelach i obiektach bazy noclegowej (posiadających działy gastronomiczne), 
  • na statkach wycieczkowych i promach,
  • ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach itp.)

22 marca 2018 roku, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, w Warszawie, odbyła się 10 jubileuszowa edycja prestiżowego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018”, w której miałem zaszczyt wziąć udział. Przez 10 lat trwania konkursu zgłosiło się 360 chętnych kucharzy do 23 roku życia, ale w finałach wystartowało 108 „najlepszych z najlepszych”. Mój udział w konkursie był możliwy dzięki Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju, która zapewniła mi wsparcie oraz współpracę z szefem kuchni restauracji Décompresja (Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy – Zdroju), Rafałem Grzegorzkiem.

Zgodnie z regulaminem konkursu należało wymyślić recepturę, w której zostaną wykorzystane obowiązkowe składniki, przesłać gotowy przepis razem ze zdjęciem, no i…to wszystko wykonać! W każdej recepturze trzeba było wykorzystać: comber z jagnięciny brytyjskiej z kością, minimum 3 przyprawy marki Prymat, frytki z batatów marki Farm Frites, minimum 1 produkt marki Bonduelle food Service (do wyboru spośród następujących: mieszanka grzybów, boczniaki mini, karczochy krojone serca, groszek cukrowy młody Snow Peas, pasternak krojony, salsefia krojona minute), napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium(czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem), Ser Bursztyn i minimum jeden z olejów ZT Kruszwica. Zadanie bardzo trudne, ponieważ należało wykorzystać wszystkie wyżej podane składniki do przygotowania 8 porcji dania zasadniczego w czasie 40 minut. Gotowe potrawy oceniały dwa zespoły jury: jury degustacyjne, w którym zasiadali aktorzy, dziennikarze oraz inni celebryci oraz jury profesjonalne składające się ze znanych szefów i autorytetów sztuki kulinarnej, np. Jerzy Pasikowski czy Kurt Scheller.

W efekcie zmagań z jedenastoma innymi finalistami tegorocznej edycji konkursu udało mi się zająć wysokie 5 miejsce. Wszyscy uczestnicy reprezentowali wysoki poziom i zaskakiwali swoimi przepisami. Możliwość wzięcia udziału w konkursie o tak wysokim statusie wzbudziła we mnie jeszcze większą chęć samorealizacji, a zdobyte doświadczenie jest bezcenne i nie do opisania! Serdecznie polecam wszystkim taką przygodę!

 Dominik Prętki, uczeń Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy - Zdroju


 

W dniu 10 marca br. w Regionalnej Szkole Turystycznej odbył się wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny. Przebiegał w dwóch turach. Uczniowie z klas I - IV technikum żywienia i usług gastronomicznych zmagali się z zakąską i daniem zasadniczym. Dania te musiały być skomponowane z jabłka – jako składnika głównego.

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

W konkursie udział wzięło 10 uczniów. Dało się zauważyć wysokie zmotywowanie uczestników. Po burzliwych obradach jury, w skład którego weszli nauczyciele zawodu: Pani Agnieszka Ciuła, Pan Marek Rojek i Pan Michał Kuczma werdykt przedstawia się następująco:

I miejsce - Sandra Krzemińska

II miejsce - Kacper Frankowski

III miejsce - Artur Sajdak

Gratulujemy laureatom!!!

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Zwycięzca wewnątrzszkolnego konkursu będzie reprezentował RST na I Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych  - Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycje "Smak Gościnności 2015" w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, w dniu 18 kwietnia 2015.

Składamy gratulacje wszystkim uczestnikom, a nauczycielom, którzy z dużym zaangażowaniem przygotowali konkurs  - wielkie podziękowanie!!!

Dnia 16 maja klasa  I TŻG wraz z Panią Beatą Dreszer i Panią Edytą Zarzycką wybrała się do Urzędu Miejskiego w Polanicy - Zdroju. Głównym celem naszej wizyty było zapoznanie się z nowym, od niedawna, wnioskiem CEiDG, a przede wszystkim chcieliśmy dowiedzieć się, jak założyć własną działalność gospodarczą. Podstawowe informacje, które wynieśliśmy ze szkoły zgodziła się rozszerzyć Pani Agnieszka Wybraniec, pracownica Referatu Finansowego. Skrupulatnie wytłumaczyła nam, jak wypełnić wniosek oraz rzeczowo odpowiadała na nasze pytania. Najważniejszym wątkiem dla nas była informacja o tym, gdzie się zgłosić, aby otrzymać dotacje na rozpoczęcie własnej działalności, z której będziemy mogli skorzystać po zakończeniu Regionalnej Szkoły Turystycznej.

 

Temat zajęć: Organizowanie pracy w bufecie.

W dniach 12, 13 lutego 2013 roku, klasa III Technikum Gastronomicznego, pod okiem Pana Michała Kuczmy - nauczyciela przedmiotów zawodowych, odbyła zajęcia praktyczne w nowej pracowni dydaktycznej - bar, która została dostarczona do Regionalnej Szkoły Turystycznej w ramach projektu "Modernizacja Centrów kształcenia zawodowego".

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Podczas zajęć uczniowie mieli za zadanie przygotowanie różnych napojów na bazie kaw, m.in. kawę espresso, cappuccino, latte macchiato oraz kawy z dodatkiem syropów smakowych.

LSZ logo cien

Realizujemy projekt „Animacja czasu wolnego - wsparcie uczniów RST ..."















 

 
 
 
 
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com