IMG 20181218 173953

Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

IMG 20180328 WA0012

To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać.

W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :

  • warsztatach kulinarnych z szefami kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju,

  • warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez szefów kuchni promów Unity Line,

  • konkursach branżowych "pod okiem" mistrzów kulinarnych „

  • praktykach zawodowych w renomowanych hotelach Ziemi Kłodzkiej, na promach Unity Line, oraz w restauracjach europejskich,

  • szkoleniach i kursach zawodowych ( kurs barmański, baristy )

  • stażach zawodowych Erasmus+

W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:

  • Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )

  • „Smak Gościnności” w Myślenicach,

  • „Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )

  • „Kulinarny Talent „ w Warszawie,

  • „Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,

  • „Qmam kaszę „ w Ziębicach,

  • „Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.

Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.

Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,

Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.

Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,

pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu,  a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.

Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.


 

Temat zajęć: Organizowanie pracy w bufecie.

W dniach 12, 13 lutego 2013 roku, klasa III Technikum Gastronomicznego, pod okiem Pana Michała Kuczmy - nauczyciela przedmiotów zawodowych, odbyła zajęcia praktyczne w nowej pracowni dydaktycznej - bar, która została dostarczona do Regionalnej Szkoły Turystycznej w ramach projektu "Modernizacja Centrów kształcenia zawodowego".

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Podczas zajęć uczniowie mieli za zadanie przygotowanie różnych napojów na bazie kaw, m.in. kawę espresso, cappuccino, latte macchiato oraz kawy z dodatkiem syropów smakowych.

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia - Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Podążając za przykładem krajów europejskich Partnerstwo dla Zdrowia proponuje, aby data 8 listopada była w Polsce celebrowana jako Dzień Zdrowego Śniadania.

O znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu, szczególnie dzieci, warto mówić głośno i jak najwięcej, jako że statystyki w tej dziedzinie ciągle nie są zadowalające. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Aby zwrócić uwagę na ważną rolę śniadania w codziennej diecie dziecka, Partnerstwo dla Zdrowia przygotowało akcję edukacyjną „Śniadanie daje moc”, skierowaną do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych.

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Przyłączając się do programu i organizując Dzień Zdrowego Śniadania, w Szkole Podstawowej i Gimnazjum Stowarzyszenia "EDUKATOR" w Polanicy-Zdroju, podobnie jak w wielu innych polskich szkołach, zorganizowano i dano szansę dzieciom, aby mogły wspólnie z nauczycielami przygotować i zjeść najważniejszy posiłek dnia. Mieliśmy w tym swój udział!!! Zostaliśmy bowiem zaproszeni do współpracy w tej przydatnej i ważnej akcji. Podczas, gdy uczennice Regionalnej Szkoły Turystycznej z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, Martyna Ziobro i Marlena Smagieł prezentowały dzieciom pokaz wykonania barwnych i zdrowych kanapek, nauczycielka, P. Beata Dreszer, postanowiła podczas rozmowy z dziećmi, dowiedzieć się, co lubią jeść na śniadanie i co wiedzą o zdrowym odżywianiu. Krótka prelekcja z pokazem zdrowych produktów miała uświadomić dzieciom, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Dzieciaki miały frajdę w samodzielnym komponowaniu barwnych kanapek – widoczne na fotografiach -  i cieszyły się z możliwości spróbowania nowych smaków, my natomiast  mogliśmy spotkać się z młodszymi koleżankami i kolegami, żeby przekazać im naszą cenną wiedzę i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania.

Inauguracja projektu Erasmus+_39 Klasa III technikum gastronomicznego na zajęciach praktycznych prowadzonych przez Panią Agnieszkę Ciułę poznawała tajniki sporządzania deserów.

Każdy uczeń miał okazję przygotować samodzielnie pyszny deser. Królowały musy! malinowe, z żubrówką, pomarańczowe. Było też mleczko karmelowe i gruszki w sosie waniliowym.

Rewelacją okazał się, podawany na gorąco, suflet jabłkowy.

Inauguracja projektu Erasmus+_38 Inauguracja projektu Erasmus+_35 Inauguracja projektu Erasmus+_47

Uczniowie, po prezentacji przygotowanych deserów, przeprowadzili degustację w celu oceny walorów smakowych, przygotowanych w trakcie zajęć, smakołyków.

RB

W „I Mistrzostwach Szczytnej w grillowaniu pstrąga”, które odbyły się 25 czerwca 2011 r., reprezentacja Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju - uczniowie kl. I TG  Mariola Sendor i Wojciech Kamiński pod opieką nauczyciela Marka Rojka zajęli I miejsce i zdobyli Złoty Medal.

Gratulujemy zwycięstwa, czekamy na dalsze sukcesy!

Dyrekcja, Nauczyciele i uczniowie RST.

Kliknij aby zobaczyć zdjęcia z mistrzostw

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com