Wiadomości

W nowym mikroprojekcie partnerskim Polanicy-Zdroju i Czeskiej Skalicy pt. Dobre jedzenie i dobra muzyka – nasz wspólny język, finansowanym ze środków Unii Europejskiej i budżetu państwa zaplanowanych jest wiele działań. Ma on zapewnić wymianę kulturalną w Euroregionie Glacensis w obszarach: kulinariach i muzyce jazzowej. Celem współpracy transgranicznej jest ożywienie i rozwijanie tradycyjnej (kuchnia regionalna) i nowoczesnej (muzyka jazzowa) kultury na obszarze pogranicza. Muzyka i kulinaria są dziedzinami kultury, które się łatwo łączą i uzupełniają, ale niewiele jest imprez, gdzie traktowane one byłyby pełnoprawnie. Zazwyczaj wspólne działania skupione są albo głównie na muzyce, albo na jedzeniu, podczas gdy drugi składnik jest postrzegany tylko jako dodatek. Projekt skupia się na wydarzeniach na żywo, zaplanowanych tak, by być pretekstem spotkań i wymiany kontaktów, doświadczeń oraz nabycia nowych umiejętności, poznania nowych ludzi i nowych kultur. W ramach projektu zostanie także przygotowana i wydana dwujęzyczna, książka kucharska kuchni regionalnej polsko-czeskiego pogranicza, uwzględniająca współczesne trendy oraz płyta CD z muzyką jazzową, stanowiąca zapis organizowanych w ramach projektu wydarzeń muzycznych. Część książki kucharskiej przygotowywanej przez Teatr Zdrojowy – Centrum Kultury i Promocji w Polanicy-Zdroju będą stanowić potrawy goszczące na co dzień i od święta na stołach mieszkańców Polanicy-Zdroju. Przepisy trafią do książki dzięki konkursowi kulinarnemu, do udziału, w którym zapraszamy wszystkich mieszkańców Polanicy-Zdroju. By wziąć w nim udział należy przekazać minimum 3 autorskie przepisy kulinarne w jednej lub wielu kategoriach konkursowych.

Kategorie konkursowe:

– kuchnia osadników

– przepisy przywiezione przez pierwszych osadników po II wojnie światowej,

– lokalna kuchnia naturalna

– przepisy oparte  na składnikach naturalnych występujących w regionie,

– kuchnia współczesna

– przepisy ukazujące przemiany w kuchni i kulinariach w XXI wieku.

źródło tekstu: www.smakipolanicy.pl

Szczegóły i regulamin konkursu znajdują się na www.smakipolanicy.pl


 

Już po raz trzeci organizujemy wyjazd na Zieloną Szkołę na Lazurowym Wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Czy nasz pobyt był udany w ubiegłym roku ? Warto zapytać uczestników wyjazdu o ich wrażenia i doświadczenia. Ale przede wszystkim warto obejrzeć film, który jest krótką relacją z naszego wyjazdu na południe Francji, do regionu Prowansja, słynącego z pól lawendowych, ziół prowansalskich i znanych na całą Europę plaż z lazurowym morzem.

 

 

Miejscowość : Port Grimaud ( 7 km od Saint-Tropez ).

 Camping  przy piaszczystej plaży : Prairie de la Mer

Organizator wyjazdu : Biuro „ JUVENTUR” Wałbrzych ( www.juventur.com.pl )

Termin wyjazdu  :  13.04. 2018 – 22.04.2018.

Cena wyjazdu : 680 zł ( możliwa płatność w ratach )

Cena obejmuje :

  • przejazd autokarem ( przejazd przez Czechy, Austrię, Włochy do Francji )
  • zakwaterowanie w 6-cio osobowym mobil home , który sklada się z :
  • dwóch sypialni dwuosobowych,
  • pokoju dziennego z rozkładana kanapą, telewizją
  • aneksu kuchennego, wyposażonego w kuchenkę elektryczną, lodówkę, garnki, czajnik, , naczynia i sztućce,
  • toalety
  • łazienki z prysznicem
  • taras z stołem  i krzesłami
  • wycieczki autokarowe w trakcie pobytu do :

SAINT TROPEZ, CANNES, MONACO, MONTE CARLO , NICEI

  • zajęcia językowe i sportowe  w grupach
  • plażowanie na przyległej do campingu piaszczystej plaży
  • zwiedzanie perfumerii FRAGONARD w EZE

Dodatkowo, dla chętnych uczestników,

  • organizujemy WIECZÓR FRANCUSKI ze specjalnościami kuchni francuskiej – sami zakupujemy produkty, przygotowujemy dania kuchni francuskiej na podstawie oryginalnych przepisów  i organizujemy degustację potraw ( koszt ok. 3 - 5 € / osoby – w zależności od ilości chętnych )
  • zwiedzanie miasta z zajęciami językowymi – sprawdzanie swoich umiejętności językowych podczas np. degustacji produktów  oraz zakupów na lokalnym targu, wizyty w lokalnych restauracjach oraz w biurze promocji
  • całodzienna wycieczka autokarowa do jednego z najgłębszych kanionów w Europie – Przełom Verdon  (godzinne  wynajęcie rowerów wodnych   )  oraz zwiedzanie sąsiadującego średniowiecznego miasteczka, słynącego z tradycji wyrobu ceramiki Moustiers Sainte- Marie ( koszt : 32 € / osoby )

Cena nie obejmuje wyżywienia – uczestnicy sami przygotowują sobie posiłki !!!!

Chętnych uczniów proszę o kontakt.

Magdalena Bregin


 

Dzisiaj, 09.11.2017 r, w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, odbył się niecodzienny konkurs, którego organizatorem był Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy – Zdroju. Głównym celem konkursu jest nawiązanie, a właściwie pogłębienie współpracy pomiędzy Hotelem a naszą Szkołą, jak też inwestycja w młode osoby zainteresowane pracą w gastronomii.

W Konkursie wzięło udział 10 uczniów naszej Szkoły. Przygotowani i odpowiednio ubrani, byli wpuszczani na stanowiska według wylosowanej kolejności, co 15 minut. Każdy uczeń dysponował dodatkowym czasem 10 minut, przed startem na przygotowanie stanowiska konkursowego, oraz 10 minut na posprzątanie stanowiska po pracy. Organizator zabezpieczył główny składnik niezbędny do przygotowania dań konkursowych do dań próbnych oraz w dniu konkursu, były to: pierś kurczaka 600 g, dynia i jabłko. Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każdy z uczniów zabezpieczał we własnym zakresie.

Ruszyły zajęcia dodatkowe z języków obcych w programie realizowanym przez Rainbow Tours S.A.

Zgodnie z harmonogramem projektu pt. „Animacja czasu wolnego – wsparcie uczniów Regionalnej Szkoły Turystycznej w kierunkach zgodnych z potrzebami pracodawców” realizowanego na terenie szkoły przez Rainbow Tours S.A. rozpoczęły się zajęcia z języków obcych. Uczniowie klas patronackich Technik Obsługi Turystycznej o specjalizacji Animacja Czasu Wolnego uczestniczą w 2 godzinach zajęć dodatkowych z języka angielskiego oraz 2 godzinach zajęć języka hiszpańskiego. Starsze roczniki klasy TOT uczą się angielskiego i włoskiego. 

Zajęcia prowadzone są metodami aktywizującymi z naciskiem na bezpośrednią komunikację w obcym języku oraz symulację zadań, jakie stają przed animatorem wyjeżdżającym na zagraniczną destylację. A prościej mówiąc- jest sporo dobrej zabawy, szczekamy i gdaczemy w języku obcym, tańczymy do wydawanych w obcej mowie poleceń oraz próbujemy wytłumaczyć zagranicznemu lekarzowi co i jak bardzo boli. 

Początkowo wielkim wyzwaniem dla uczestników było przełamanie naturalnych barier językowych, a dla prowadzących- odruchu poprawiania. Celem zajęć jest jednak przede wszystkim wyćwiczenie sprawnej komunikacji tak więc dopóki wszyscy rozumiemy co chcieliśmy przekazać reguły gramatyczne schodzą na dalszy plan. 

Wkrótce uczniowie klas TOT będą również brać udział w zajęciach ruchowych w tymże programie, które zapewne okażą się jeszcze większym sukcesem- niestety pływać w języku obcym nie jestem w stanie nauczyć ;)

Magdalena Kuncewicz


 

LSZ logo cien

Realizujemy projekt „Animacja czasu wolnego - wsparcie uczniów RST ..."
















 

 
 
 
 
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com