Konkursy Branżowe

Po raz pierwszy w Regionalnej Szkole Turystycznej Technikum im. Jana Pawła II w Polanicy Zdroju, w dniu 7 grudnia br, odbył się konkurs „Profesjonalista w składaniu serwetek”. Honorowym gościem oraz członkiem jury, była nasza absolwentka technikum hotelarskiego, Pani Marta Bodner, kierowniczka zmiany restauracji Hotelu „Zamek na Skale” w Trzebieszowicach****.

      Serwetka indywidualnego użytku jest nie tylko praktycznym dodatkiem dla konsumenta, ale również stanowi istotny element dekoracyjny stołu. Ciekawe aranżacje serwetek pomagają w uatrakcyjnieniu każdego przyjęcia, kolacji, obiadu oraz śniadania. Współczesny klient zwraca dużą uwagę na miejsce, w który nocuje, spożywa posiłki, relaksuje się oraz korzysta z usług dodatkowych.

W dniu 28 listopada odbyła się X edycja konkursu PROFESJONALISTA i MISTRZ BRANŻY TURYSTYCZNEJ.

„Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej” to konkurs, który odbywa się w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju już od wielu lat. W tym roku odbyła się 10. jego edycja. Jej uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach: technik obsługi turystycznej, technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.

W konkursie wzięli udział uczniowie kilku dolnośląskich szkół: Zespół Szkół nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Turystycznych im. Unii Europejskiej w Jeleniej Górze, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach, Zespół Szkół Hotelarsko – Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy i Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy – Zdroju.     

W dniach 22 i 23 listopada 2018 roku, dwie uczennice z profilu hotelarskiego Regionalnej Szkoły Turystycznej Technikum im. Jana Pawła II w Polanicy Zdroju, reprezentowały naszą placówkę podczas XI edycji konkursu „Dolnośląskie Potyczki Hotelarskie 2018”. Rywalizacja między uczestnikami dwudziestu szkół średnich z Dolnego Śląska, kształcących w zawodzie technik hotelarstwa odbywała się w Hotelu Maria *** w Wałbrzychu. Przez dwa dni czterdziestu uczestników rywalizowało między sobą w kolejnych etapach konkursu, sprawdzając swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną.

Pierwszy etap, jakim jest test, przeszło jedynie dwanaście osób. W drugim - sprawdzano umiejętność obsługi gościa w języku obcym w recepcji. Tu pozostało tylko ośmiu uczestników, którzy w trzeciej części musieli wykazać się sprawnością w ścieleniu łóżka. Ostatnia konkurencja polegała na dobraniu odpowiedniego nakrycia do wylosowanego menu. Naszej uczennicy, Karolinie Szlosberger z klasy IV TH, udało się wywalczyć V miejsce (na czterdziestu uczestników), z czego jesteśmy bardzo dumni i gratulujemy!!!

Do pobrania:

 - PROGRAM X Edycji konkursu hotelarsko – gastronomiczno – turystycznego o tytuł: „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej”. 

 - REGULAMIN X Edycji konkursu hotelarsko – gastronomiczno – turystycznego o tytuł: „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej”. 

 


 

LSZ logo cien












 

 
 
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com