8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia - Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Podążając za przykładem krajów europejskich Partnerstwo dla Zdrowia proponuje, aby data 8 listopada była w Polsce celebrowana jako Dzień Zdrowego Śniadania.
O znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu, szczególnie dzieci, warto mówić głośno i jak najwięcej, jako że statystyki w tej dziedzinie ciągle nie są zadowalające. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Aby zwrócić uwagę na ważną rolę śniadania w codziennej diecie dziecka, Partnerstwo dla Zdrowia przygotowało akcję edukacyjną „Śniadanie daje moc”, skierowaną do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych.
Przyłączając się do programu i organizując Dzień Zdrowego Śniadania, w Szkole Podstawowej i Gimnazjum Stowarzyszenia "EDUKATOR" w Polanicy-Zdroju, podobnie jak w wielu innych polskich szkołach, zorganizowano i dano szansę dzieciom, aby mogły wspólnie z nauczycielami przygotować i zjeść najważniejszy posiłek dnia. Mieliśmy w tym swój udział!!! Zostaliśmy bowiem zaproszeni do współpracy w tej przydatnej i ważnej akcji. Podczas, gdy uczennice Regionalnej Szkoły Turystycznej z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, Martyna Ziobro i Marlena Smagieł prezentowały dzieciom pokaz wykonania barwnych i zdrowych kanapek, nauczycielka, P. Beata Dreszer, postanowiła podczas rozmowy z dziećmi, dowiedzieć się, co lubią jeść na śniadanie i co wiedzą o zdrowym odżywianiu. Krótka prelekcja z pokazem zdrowych produktów miała uświadomić dzieciom, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Dzieciaki miały frajdę w samodzielnym komponowaniu barwnych kanapek – widoczne na fotografiach - i cieszyły się z możliwości spróbowania nowych smaków, my natomiast mogliśmy spotkać się z młodszymi koleżankami i kolegami, żeby przekazać im naszą cenną wiedzę i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania.