Uczniowie RST w czasie trwania imprezy Miasteczko Zdrowia zorganizowanej w Galerii "Twierdza Kłodzka" zaprezentowali swoje umiejętności przygotowując zdrowe potrawy. Przygotowano m. in. pasztet z cukinii i szpinaku, kotleciki marchewkowe, pieczone placki ziemniaczane, pastę fasolowo-orzechową, kotleciki z ryżu, placki drożdżowe z oliwkami, kotleciki z płatków owsianych, koktajl pomarańczowy, seler z pieca, zupę z soczewicy, pastę z cieciorki i suszonych pomidorów, pasztet z soczewicy, jabłecznik wegański, dietetyczne kolety schabowe, mielone z fetą, bułeczki antycholesterolowe, pierogi z soczewicy, placki serowo-marchewkowe, napój jabłkowo-bananowy, napój z zielonej pietruszki, sok pomarańczowo - grejpfrutowy, chleb na zakwasie pszenno – żytni i Rafaello.

Poniżej przedstawiamy dla fanów gotowania nasze przepisy!

Pasztet z cukinii i szpinaku

Duża podłużna blacha (10 porcji) 1 kg cukinii, 30 g (3 łyżki) oliwy tłoczonej na zimno, 200 g (3 sztuki) cebuli, 150 (1 szklanka) otrąb, 100 ml (1/3 szklanki) wody, 2 jajka, 500 g szpinaku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty, olej do smarowania formy / papier do pieczenia.

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Otręby namoczyć w wodzie. Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Cebulę i cukinię smażyć na połowie oliwy. Rozdrobnić je widelcem / zblendować, dodać odciśnięte z ewentualnego nadmiaru wody otręby, jajka, świeżą miętę. Przyprawić pieprzem, solą i utartą gałką muszkatołową. Szpinak umyć, przebrać, usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na pozostałej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek i sól. Formę posmarować olejem / wyłożyć papierem, ułożyć połowę masy z cukinii, na niej warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię wyrównać. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 180 stopniach.

Kotleciki marchewkowe

Na dwie porcje: 300 g (4 sztuki) marchwi, 2 łyżki natki pietruszki, 10 g (1 łyżka) pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, sól, 80 g (3/4 szklanki) mąki pszennej/razowej z otrębami.

Obrać marchew i utrzeć na tarce. Dodać utarte ząbki czosnku i mąkę. Następnie dodajemy pestki słonecznika, natkę pietruszki i sól do smaku. Całość mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki, zapiekamy w piekarniku.

Pieczone placki ziemniaczane 

Na 6 porcji: Na placki: 1 kg ziemniaków, 70 g (1 sztuka) cebuli, 1 ząbek czosnku, garść liści świeżego majeranku, 1 małe jajko, sól, pieprz, olej rzepakowy do wysmarowania blachy. Na sos: 150 g (1 kubeczek ) jogurtu niskotłuszczowego, 1 łyżeczka chrzanu, sól, pieprz.

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabnie placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 min. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki podawać z sosem chrzanowym.

Pasta fasolowo-orzechowa

Na jedną porcję: 90 g (½ szklanki) fasoli białej drobnej, majeranek, sól, mielona słodka papryka, pieprz biały, kminek ew. pieprz ziołowy, 20 g (2 łyżki) pestek słonecznika, 30 g orzechów włoskich, 10 g (łyżka) oliwy lub oleju.

Podczas gotowania fasoli dodać sporo majeranku, pod koniec posolić. Wrzucić do maszyny mielącej. Dodać szczyptę papryki czerwonej słodkiej, pieprz biały, trochę kminku, pieprz ziołowy ewentualnie, garść pestek słonecznika oraz orzechy włoskie. Olej ewentualnie gdyby pasta była sucha nieco wody. Zmielić.

Kotleciki z ryżu

Na dwie porcje: 100 g (1/2 szklanki) suchego ryżu brązowego, 250 ml (szklanka) wody, 80 g (1 sztuka) marchewki , ¾ puszki) groszku zielonego lub 70 g (mała sztuka cebuli), 250 g (1/2 opakowania) pieczarek / zioła prowansalskie, 30 g (3 łyżeczki) sezamu.

Ugotować ryż oraz marchewkę, następnie zmiksować z połową groszku lub połową podsmażonej cebuli i pieczarek. Wymieszać z resztą składników i przyprawami. Formować kotleciki, obtoczyć w sezamie i zapiec w nagrzanym piekarniku w temp 180 st. Przez ok. 20 minut.

Słodkie naleśniki

Na jedną porcję (dwa naleśniki): Ciasto: 125 g (1/2 szklanki) mleka 0,5%, 30g (2 łyżki) mąki, 30 g (2 łyżki) otrąb
Farsz: 70 g (1 sztuka) marchewki, 100 g (1/2 sztuki) jabłka (można użyć musu z jabłek) Bakalie: orzechy (np. włoskie), suszone morele, pestki, nasiona, etc. (łącznie 30 g), 3 g (1/2 łyżeczki) oleju.

Zmiksować mąkę, otręby i mleko lub wodę. Usmażyć 2 naleśniki. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć marchew i jabłko. Dodać posiekane orzechy, suszone morele,pestki,nasiona. Całość dusić na łyżeczce oleju. Nadziać naleśniki.

Placki drożdżowe z oliwkami

Na cztery porcje: 30 g drożdży, 300 g (1,5 szklanki) mąki, 375 g (1,5 szklanki) mlek, 2,5 g (0,5 łyżeczki) cukru, 2 jajka, 100 g (4 łyżki) zielonych lub czarnych oliwek bez pestek lub suszonych pomidorów, garść posiekanej zielonej pietruszki, tymianek, oregano, pieprz/owoce np. 250 g (duża sztuka) jabłka.

Pokruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki mąki, pół szklanki ciepłego mleka i pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie, dodać resztę mąki, mleka i 2 jajka. Dokładnie wymieszać i znów pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać posiekane oliwki, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Z powstałego ciasta łyżką nakładać placki na papier do pieczenia i zapiekać ok. 20-25 min. w 180 st.

Kotleciki z płatków owsianych

Na dwie porcje: 110 g (szklanka) płatków owsianych, ciepła woda, 70 g (sztuka) cebuli, 150 g (12 sztuk) pieczarek lub dowolne warzywa np. brokuły, papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki, papryka ostra lub słodka, 5 g (łyżeczka) oliwy.

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Podsmażyć pieczarki i cebulę lub pokroić inne warzywa, wymieszać z płatkami i przyprawami. Formować kotleciki i zapiekać ok 25 min. w 180 st.

Koktajl pomarańczowy

Na jedną porcję: 200 g (1 sztuka) pomarańczy, 100 g (1/3 kubeczka) jogurtu naturalnego, szczypta imbiru.

Zmiksować razem wszystkie składniki.

Seler z pieca

Na dwie porcje: 400 g (1 sztuka) selera, 10 g (1 łyżka) oliwy, 15 g (2 łyżki) otrąb, 15 g (2 łyżki) bułki tartej, sól, papryka ostra.

Seler pokroić w plastry ok. 1 cm, obtoczyć w oliwie i panierce z otrąb, bułki i przypraw. Rozłożyć na papierze na blasze i zapiekać w temp 200 st. ok. 20 min. aż seler będzie miękki a panierka złota.

Zupa z soczewicy

Na jedną porcje: 100 g (1/2 szklanki) soczewicy czerwonej, 200 g (1/2 puszki) pomidorów w puszcze krojonych, 100 g (1 sztuka) cebuli, imbir ,cynamon ,natka pietruszki.

Soczewicę ugotować bez wcześniejszego namaczania. W połowie gotowania soczewicy dodać pomidory oraz startą na grubej tarce marchewkę. Doprawić, posypać zieloną pietruszką. Można zabielić mlekiem.

Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów

Na dwie porcje: 80 g (4 łyzki) cieciorki z puszki, 5 sztuk pomidorów suszonych, 5 g (łyżeczka) oliwy, 30 g (10 sztuk) oliwek, natka pietruszki, sól ,pieprz.

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Pasztet z soczewicy

Na jeden pasztet (10 porcji): 500 g (ok. 2 szklanek) czerwonej soczewicy, 200 g (2 sztuki) słodkiej marchewki, 80 g (1 sztuka) cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry, ok . 2 cm korzenia imbiru, 2 jajka, 30 g (garść) pistacji, sól i pieprz.

Utrzeć marchewkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dorzucić startą marchewkę. Dodać przyprawy: utarte nasiona kolendry, chilli i garam masalę. Podsmażyć chwilę i dołożyć soczewicę. Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek. Całość zalać wodą i posolić .Gotować aż całość uzyska konsystencję gęstej masy. W razie potrzeby sukcesywnie dolewać wodę. Masę wystudzić, dodać jajka i posiekane pistacje. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 min.

Jabłecznik wegański

Na jedną blaszkę: 1 kg (4 duże sztuki) jabłek, 60 g (4 łyżki) orzechów, 50 g( 5 łyżek) rodzynek, 500 g (2 szklanki) mąki krupczatki, 80 g (1/3) szklanki) cukru, 125 g (1/2 szklanki) oleju, 10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia, 10 g (2 łyżeczki) cynamonu.

Pokroić jabłka, wymieszać olej z cukrem, dodać proszek do pieczenia, cynamon i mąkę, następnie jabłka i bakalie, Całość wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 35-45 minut.

Dietetyczne kolety schabowe

Na cztery porcje: 400 g schabu bez kości, 2 białka, 50 g (5 łyżek) kaszki kukurydzianej, 40 g (5 łyżek) otrąb pszennych, 20 g (2 łyżki) musztardy, 200 g (1/2 dużego kubeczka) odtłuszczonego jogurtu, pół cytryny, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz.

Schab pokroić na 4 plastry i lekko rozbić. Następnie uformowane kotlety włożyć do ½ l wrzątku z sokiem z połowy cytryny, paskiem skórki cytrynowej, czosnkiem i szczyptą ziół. Gotować je ok. 5minut, a następnie wyjąć. Wymieszać kaszę kukurydzianą z otrębami, jogurtem, musztardą. Białka roztrzepać z pieprzem, kotlety zanurzyć w białku i panierce. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok 15 min.

Mielone z fetą

Na dwie porcje: 200 g mielonego chudego mięsa wołowego lub indyka, 2 ząbki czosnku, garść szałwii, 1 jajko, 150 g (ok 1/3 kostki) feta ,sól, pieprz.

Posiekać szałwie i czosnek. Fetę pokroić w kostkę. Przyprawić mięso ziołami, solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić. Formować małe okrągłe kotleciki i nadziewając je kostkami fety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (długość pieczenia dostosowujemy do wielkości kotlecików).

Bułeczki antycholesterolowe

Składniki: 2 ¼ filiżanki otrąb owsianych, 2 ¼ filiżanki mąki pszennej, ¼ filiżanki posiekanych orzechów, ¼ filiżanki rodzynek, ¼ filiżanki miodu, 2 białka jaj, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki siemienia lnianego, drożdże 3 dkg.

Sporządzić zaczyn z drożdży i mleka, po wyrośnięciu dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Kiedy ciasto podrośnie, formować bułeczki obsypując płatkami owsianymi i piec w piekarniku w temp. 1800 C.

Pierogi z soczewicy

Na 4 porcje: 2 jajka, 1 szklanka soczewicy, 2 ziemniaki, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, majonez.
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 dkg drożdży, 1 szklanka wody.

Soczewicę umyć namoczyć w przegotowanej wodzie i ugotować, Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach i obrać ze skórki. Wystudzone przepuścić przez maszynkę wraz z soczewicą i z jednym jajkiem ugotowanym na twardo, Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na pół złoto. Zmieszać wszystko dodając przyprawy i surowe jajko. Następnie zrobić ciasto na pierogi z mąki i wody, rozkruszyć do mąki drożdże, Jeżeli ciasto jest mało elastyczne można dodać odrobinę więcej wody. Rozwałkować ciasto, nałożyć masę i wycinać pierogi, sklejając ozdobnym brzegiem. Gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Stopić masło. Pierogi podajemy na talerzu polane masłem.

Placki serowo-marchewkowe

Składniki: 4 średniej wielkości marchewki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 200 g twarogu, oliwka do smażenia sól do smaku.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych otworach, dodać mąkę, ubite jajko i rozkruszony ser oraz doprawić do smaku sola. Uformować placki i smażyć na oliwie.
Podawać gorące z dodatkiem surówki z sałaty, kapusty, selera, pomidorów.

Napój jabłkowo-bananowy

1 porcja: 1 jabłko, 50 g banana, 10 g cukru pudru, 200 ml wody niegazowanej.

Wszystkie składniki razem zmiksować.

Napój z zielonej pietruszki

Mały pęczek natki pietruszki, kilka liści mięty lub melisy, kostki lodu, 3-4 łyżki cukru, 1 1/2 obranej cytryny bez pestek, 1 l niegazowanej wody mineralnej.

Zmiksować. (Można przygotować również wersję z jedna cytryną i jedną pomarańczą.)

Sok pomarańczowo - grejpfrutowy

2 pomarańcze, 1 grejpfrut, 2 łyżki cukru, 700 ml niegazowanej wody mineralnej.

Obrane owoce miksować, dodać wodę.

Chleb na zakwasie pszenno – żytni

Składniki: 3-4 łyżki zakwasu chlebowego, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki pszennej białej ok. 2 1/4 szklanki wody,1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki mieszamy wyrabiając tak jak ciasto do chleba. Wykładamy do foremek do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość) – wyrasta 4-5 godzin (zależnie od temperatury pomieszczenia).– Pieczemy w temperaturze 360o F (180oC) przez ok. 1 h 15 min.

Zakwas chlebowy do pieczenia chleba

Proces wykonania obejmuje kilka dni:
Dzień 1 – Rano: mieszamy ½ szkl. mąki żytniej i ½ szkl. wody i dajemy do litrowego słoika
Wieczorem: dodajemy ½ szkl. mąki żytniej i ½ szklanki wody, mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (20o C lub więcej)
Dzień 2 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.
Dzień 3 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.
Dzień 4 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.
Dzień 5 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.

Zakwas może być już użyty. Można też wstawić go do lodówki na 2 dodatkowe dni.

Bułeczki z kaszy jaglanej

Składniki: 1 szklanka mąki razowej, 1,5 szklanki mąki białej pszennej, 0,5 szklanki mąki jaglanej- ang. milet  (zmieliłam kaszę jaglaną)*, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1 szklanka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego, 0,5 szklanki wody, 2 łyżki drożdży suchych, 2 łyżeczki soli, ¼ szklanki oleju, 2 łyżki nasion konopii (hemp seeds) lub siemienia lnianego.

Rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie. Mieszamy suche składniki, a potem dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrabiamy ciasto  przez ok. 10 min. aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Potem znowu mieszamy kilka minut i formujemy bułeczki. Smarujemy wierzch bułeczek skoncentrowanym sokiem pomarańczowym (ładnie się zarumienią podczas pieczenia) i posypujemy np. ziarnami sezamu czy ziołami. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości). Po  wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego  piekarnika. Pieczemy 15-20 min. w temp. ok. 200oC (400oF) Z przepisu wychodzi ok. 10 bułek, są bardzo smaczne.

*Możemy zrezygnować z mąki jaglanej i dodać mąkę razową.

Rafaello

Ugotować kaszę jaglaną z dodatkiem miodu, wiórek kokosowych. Gotową masę przestudzić, następnie formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com