OTWARCIE NOWYCH PRACOWNI  GASTRONOMICZNYCH KOLEJNYM ETAPEM WZBOGACANIA BAZY DYDAKTYCZNEJ REGIONALNEJ SZKOŁY TURYSTYCZNEJ W POLANICY-ZDROJU

Uroczystość otwarcia pracowni odbyła się w kameralnej atmosferze 21 stycznia 2016 roku. Swoją obecnością zaszczycili nas  włodarze Powiatu Kłodzkiego, miasta Polanicy-Zdroju, przedstawiciele parlamentarzystów, instytucji kultury oraz pracodawców z regionu działających w branży turystycznej.

Pracownie wyposażone są w nowoczesny specjalistyczny sprzęt oraz pomoce naukowe, o parametrach odpowiadających najnowszym standardom obowiązującym na rynku usług hotelarsko – gastronomicznych. Szkoła, dzięki ich powstaniu, stała się ośrodkiem kształcenia i inicjatywy dydaktycznej, umożliwiającym zdobycie kwalifikacji i uprawnień zawodowych młodzieży. Spełniają również wszystkie standardy określone dla tego typu ośrodków przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. Umożliwią przeprowadzanie egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie nie tylko dla uczniów RST, ale i uczniów z innych szkół nie posiadających takiej bazy dydaktycznej.

Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_16 Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_4 Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_20 Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_30

Spotkanie rozpoczęło się od  przemówienia Pani Dyrektor Renaty Zygmunt, która przywitała gości oraz podziękowała za wsparcie, przypomniała historię szkoły będącej wzorcowym przykładem kształcenia zawodowego w regionie.

Po uroczystym przecięciu wstęgi („rozpakowaniu prezentu”) przez przedstawicieli władz samorządowych i oświatowych oraz uczniów i nauczycieli nastąpiło poświęcenie nowych sal dydaktycznych przez Proboszcza Antoniego Kopacza. Następnie wybrani goście zaproszeni zostali do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym, polegającym na przygotowaniu sałatki dnia. Jurorami, w tym konkursie byli szefowie kuchni polanickich hoteli oraz nauczyciele zawodu.

 

Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_24 Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_1 Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_38 Otwarcie pracowni gastronomicznych 2016_11

 

W międzyczasie pozostali goście degustowali przygotowane przez  uczniów RST, pod kierunkiem nauczycieli, apetycznie wyglądające i pięknie zaserwowane przekąski. Konkurs okazał się zabawnym i interesującym doświadczeniem stawiającym gości w innej niż dotychczas  roli. Każdy z uczestników konkursu oraz pozostali goście otrzymali na pamiątkę tego wydarzenia upominek z sentencją poświęconą tematyce zdrowego żywienia.

Uroczystość obserwowała TV Kłodzka. Relację można obejrzeć na stronie: http://www.tvklodzka.pl/otwarcie-pracowni-w-rst/ lub w kanale Youtube

 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com