W czerwcu 2016 roku, grupa uczniów I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, w ramach zajęć zawodowych, przystąpiła (po zgłoszeniu wysłanym przez nauczyciela i opiekuna grupy) do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego pod nazwą Francuskie Menu, zorganizowanego przez sieć sklepów Intermarche. 

Jury konkursowe wybrało trzy autorskie przepisy, inspirowane kuchnią francuską, nadesłane przez uczestników z Polski. W gronie zwycięzców znalazła się Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju z przepisem na TARTĘ GRUSZKOWĄ z francuskimi serami (camembert, bleu, cantal).

Nagrodą był udział w warsztatach kulinarnych wartości 5.000 zł, prowadzonych przez eksperta kulinarnego, pasjonata kuchni świata i organizatora wielu wydarzeń kulinarnych - p. Wojtka Lewandowskiego.

Kliknij aby zobaczyć wyniki na stronie organizatora -->>

Warsztaty odbyły się 27.09.2016 w hotelu Alpejski w Polanicy Zdroju i uczestniczyło w nich 11 uczniów RST. Pod okiem mistrza kuchni, przygotowywaliśmy specjalności kuchni francuskiej, która od niedawna została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Pierwszą potrawą, którą przyrządziliśmy w grupach był słynny lapin au vin ( królik w winie ). Jest to popularne danie pochodzące z Korsyki, mięso z królika z marchewką, cebulą i pieczarkami, duszone w czerwonym winie Pinot Noir, podawane z bagietką. W tradycyjnym i oryginalnym przepisie korsykańskim, używa się koguta zamiast królika ( coq au vin ). Kolejną potrawą było danie rybne – zębacz podawany w sosie winno-maślanym z frytkami z boczniaków i z czosnku. Na deser – sławne naleśniki francuskie Crepes Suzette flambees, podawane w sosie pomarańczowym. Poezja smaku i niezapomniane doświadczenia przy flambirowaniu naleśników !!!!. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty udziału w warsztatach, wręczone przez organizatora konkursu – firmę Sky Dreams z Poznania oraz pamiątkowe zdjęcie. Przy pożegnaniu zapytaliśmy p. Wojtka, co chciałby przekazać młodym, jeszcze niedoświadczonym pasjonatom gotowania, a być może przyszłym szefom kuchni. Odpowiedział, że zanim będziecie eksperymentować i „bawić się gotowaniem”, trzeba zdobyć podstawową wiedzę gastronomiczną – zanim będziecie szukać nowych smaków i pomysłów na farsz do pierogów, trzeba umieć zrobić dobre ciasto na pierogi. Cenna wskazówka nie tylko dla uczniów Regionalnej Szkoły Turystycznej.

 Magdalena Bregin


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com