Za nami "Wariacje pierogowe" (konkurs wewnętrzny), jak też III Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Smak Goscinności 2017” w Myślenicach.

Krótkie przypomnienie tych wydarzeń:

Konkurs kulinarny w Myślenicach: tegorocznym tematem przewodnim konkursu, na który zostaliśmy już po raz trzeci zaproszeni do Myślenic (województwo małopolskie) była „jagnięcina podhalańska”. Podczas finału, który odbył się 31 marca br., swoją obecnością i pracą w jury zaszczycili szefowie kuchni znanych restauracji i hoteli, a także mistrzowie kulinarni. Główną ideą Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Małopolski, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego, a co za tym idzie - pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych. Ponadto uczniowie mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań zawodowych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności, a wszystko to okraszone szczyptą mobilizującej rywalizacji.
W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów z Polski i z zagranicy, które oprócz kulinarnych popisów, przeprowadziły również dla jury krótką prezentację ustną na temat przygotowanej potrawy. Zespoły (zakwalifikowane po wcześniejszej selekcji, która zakończyła się 28 lutego br.),  przystąpiły do pracy nad zakąską zimną lub gorącą oraz daniem zasadniczym - wykorzystując składnik tematu przewodniego Konkursu, czyli Jagnięcinę Podhalańską.
Regionalną Szkołę Turystyczną reprezentowali uczniowie klasy II Ga – Dominik Prętki i Marek Mierzwa, pod opieką P. Agnieszki Ciuły.

 

 Dzielny zespół wykonał cudowną w smaku orientalną zupę z jagnięciną z grzybami shitake, makaronem ryżowym i prażonymi nerkowcami z kolendrą, a jako przekąskę gorącą: duszoną jagnięcinę z pieczonym topinamburem, musem z żółtego buraka, brokułem i pomidorowo-czosnkowym concase. 

Na 14 drużyn kulinarnych, m.in. z Francji, Hiszpanii, Ukrainy, Węgier, Rumunii i Polski nasz zespół otrzymał wyróżnienie, zajmując ostatecznie 6 miejsce. Gratulujemy!!!

Szkolny Konkurs Kulinarny - Wariacje Pierogowe, odbył się w naszej Szkole 19 kwietnia br. Z wielkim zapałem i energią do konkursu przystąpili uczniowie z klasy II Ga i IV Ga.

Zadaniem uczestników było wykonanie pierogów według własnego pomysłu i wcześniej opracowanej receptury. Jury miało bardzo trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców ze względu na wysoki poziom umiejętności i zróznicowanie potraw. Ostatecznie postanowiono przyznać: I miejsce Kacprowi Frankowskiemu z kl. IV. Ga, II miejsce Dominikowi Prętkiemu z kl. II. Ga, III miejsce Markowi Mierzwie z kl. II. Ga oraz Kacprowi Jachimowiczowi z kl. IV. Ga Marek zaprezentował pierogi z farszem z pomidorów suszonych i łososia, Dominik postawił na tradycję i domowe pierogi ruskie, Kacper zadziwił innowacyjnym pomysłem na pierogi ze szpinakiem, czosnkiem niedźwiedzim i serem mozzarella, do tego fondant z buraka, dresing ze śmietany, chips na boczku oraz cebula ze szpinakiem, a Kacper Jachimowicz mistrzowsko wykonał falbankę do pierogów ruskich według babcinej tradycji.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zachęcamy innych uczniów do pogłębiania swojej wiedzy i rozwijania umiejętności!

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com