To pierwsza edycja ogólnopolskiego konkursu adresowanego do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Jego organizatorem jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Jaj, dlatego główny składnik wybrany został nieprzypadkowo.

Konkurs ma na celu promować polskie mięso, obalać mity na temat szkodliwości drobiu oraz motywować młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Ma też pokazać, że mięso można wykorzystać w kreatywny sposób.

Dlatego właśnie drób był podstawowym składnikiem w daniach uczniów podczas kulinarnych potyczek. Siekanie, mieszanie, smażenie, glazurowanie- prawdziwa bitwa na smaki. Każda grupa miała swoją tajną broń.

Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, organizator przewidział również część edukacyjną- wykłady dietetyków na temat zdrowego żywienia oraz pokazy i warsztaty kulinarne w wykonaniu profesjonalnych kucharzy.

Eliminacje regionalne odbyły się 11 marca we Wrocławiu, gdzie walczyli najlepsi uczniowie z województwa dolnośląskiego i opolskiego. Składały się one z dwóch etapów, które ze względu na wyjątkową sytuację, odbyły się w jednym dniu.

Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły: Tomasz Banaś i Matteo Waliś oraz Maciej Rojek i Jakub Papierowski. Opracowali oni własne receptury i wykonali dania konkursowe- przystawkę oraz danie zasadnicze, z surowców obowiązkowych i własnych.

Młodzi kucharze wykazali się ogromem kreatywności i doskonale poradzili sobie z zadaniem finałowym, a Maciej i Jakub zajęli wysokie trzecie miejsce.

Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz symboliczne nagrody, a szkoła specjalne podziękowania.

A oto główni bohaterowie:

„Pierś z kurczaka z żelem z marchewki, sosem z aronii i dzikim brokułem” oraz

„Sakiewki z ciasta francuskiego nadziewane borowikiem i kurczakiem, cebulą i serem mozzarella z purre pietruszkowo- czosnkowym”

Brzmi groźnie? Nie dla naszych zwycięzców.

Gratulacje dla wszystkich.

 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com