×

Uwaga

Błąd uwierzytelniania SMTP.

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

IMG 20181218 173953

Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

IMG 20180328 WA0012

To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać.

W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :

  • warsztatach kulinarnych z szefami kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju,

  • warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez szefów kuchni promów Unity Line,

  • konkursach branżowych "pod okiem" mistrzów kulinarnych „

  • praktykach zawodowych w renomowanych hotelach Ziemi Kłodzkiej, na promach Unity Line, oraz w restauracjach europejskich,

  • szkoleniach i kursach zawodowych ( kurs barmański, baristy )

  • stażach zawodowych Erasmus+

W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:

  • Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )

  • „Smak Gościnności” w Myślenicach,

  • „Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )

  • „Kulinarny Talent „ w Warszawie,

  • „Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,

  • „Qmam kaszę „ w Ziębicach,

  • „Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.

Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.

Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,

Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.

Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,

pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu,  a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.

Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.


 

22 marca 2018 roku, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, w Warszawie, odbyła się 10 jubileuszowa edycja prestiżowego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018”, w której miałem zaszczyt wziąć udział. Przez 10 lat trwania konkursu zgłosiło się 360 chętnych kucharzy do 23 roku życia, ale w finałach wystartowało 108 „najlepszych z najlepszych”. Mój udział w konkursie był możliwy dzięki Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju, która zapewniła mi wsparcie oraz współpracę z szefem kuchni restauracji Décompresja (Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy – Zdroju), Rafałem Grzegorzkiem.

Zgodnie z regulaminem konkursu należało wymyślić recepturę, w której zostaną wykorzystane obowiązkowe składniki, przesłać gotowy przepis razem ze zdjęciem, no i…to wszystko wykonać! W każdej recepturze trzeba było wykorzystać: comber z jagnięciny brytyjskiej z kością, minimum 3 przyprawy marki Prymat, frytki z batatów marki Farm Frites, minimum 1 produkt marki Bonduelle food Service (do wyboru spośród następujących: mieszanka grzybów, boczniaki mini, karczochy krojone serca, groszek cukrowy młody Snow Peas, pasternak krojony, salsefia krojona minute), napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium(czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem), Ser Bursztyn i minimum jeden z olejów ZT Kruszwica. Zadanie bardzo trudne, ponieważ należało wykorzystać wszystkie wyżej podane składniki do przygotowania 8 porcji dania zasadniczego w czasie 40 minut. Gotowe potrawy oceniały dwa zespoły jury: jury degustacyjne, w którym zasiadali aktorzy, dziennikarze oraz inni celebryci oraz jury profesjonalne składające się ze znanych szefów i autorytetów sztuki kulinarnej, np. Jerzy Pasikowski czy Kurt Scheller.

W efekcie zmagań z jedenastoma innymi finalistami tegorocznej edycji konkursu udało mi się zająć wysokie 5 miejsce. Wszyscy uczestnicy reprezentowali wysoki poziom i zaskakiwali swoimi przepisami. Możliwość wzięcia udziału w konkursie o tak wysokim statusie wzbudziła we mnie jeszcze większą chęć samorealizacji, a zdobyte doświadczenie jest bezcenne i nie do opisania! Serdecznie polecam wszystkim taką przygodę!

 Dominik Prętki, uczeń Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy - Zdroju


 

W dniu 10 marca br. w Regionalnej Szkole Turystycznej odbył się wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny. Przebiegał w dwóch turach. Uczniowie z klas I - IV technikum żywienia i usług gastronomicznych zmagali się z zakąską i daniem zasadniczym. Dania te musiały być skomponowane z jabłka – jako składnika głównego.

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

W konkursie udział wzięło 10 uczniów. Dało się zauważyć wysokie zmotywowanie uczestników. Po burzliwych obradach jury, w skład którego weszli nauczyciele zawodu: Pani Agnieszka Ciuła, Pan Marek Rojek i Pan Michał Kuczma werdykt przedstawia się następująco:

I miejsce - Sandra Krzemińska

II miejsce - Kacper Frankowski

III miejsce - Artur Sajdak

Gratulujemy laureatom!!!

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Zwycięzca wewnątrzszkolnego konkursu będzie reprezentował RST na I Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych  - Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycje "Smak Gościnności 2015" w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, w dniu 18 kwietnia 2015.

Składamy gratulacje wszystkim uczestnikom, a nauczycielom, którzy z dużym zaangażowaniem przygotowali konkurs  - wielkie podziękowanie!!!

Dnia 16 maja klasa  I TŻG wraz z Panią Beatą Dreszer i Panią Edytą Zarzycką wybrała się do Urzędu Miejskiego w Polanicy - Zdroju. Głównym celem naszej wizyty było zapoznanie się z nowym, od niedawna, wnioskiem CEiDG, a przede wszystkim chcieliśmy dowiedzieć się, jak założyć własną działalność gospodarczą. Podstawowe informacje, które wynieśliśmy ze szkoły zgodziła się rozszerzyć Pani Agnieszka Wybraniec, pracownica Referatu Finansowego. Skrupulatnie wytłumaczyła nam, jak wypełnić wniosek oraz rzeczowo odpowiadała na nasze pytania. Najważniejszym wątkiem dla nas była informacja o tym, gdzie się zgłosić, aby otrzymać dotacje na rozpoczęcie własnej działalności, z której będziemy mogli skorzystać po zakończeniu Regionalnej Szkoły Turystycznej.

 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com