IMG 20181218 173953

Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

IMG 20180328 WA0012

To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać.

W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :

  • warsztatach kulinarnych z szefami kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju,

  • warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez szefów kuchni promów Unity Line,

  • konkursach branżowych "pod okiem" mistrzów kulinarnych „

  • praktykach zawodowych w renomowanych hotelach Ziemi Kłodzkiej, na promach Unity Line, oraz w restauracjach europejskich,

  • szkoleniach i kursach zawodowych ( kurs barmański, baristy )

  • stażach zawodowych Erasmus+

W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:

  • Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )

  • „Smak Gościnności” w Myślenicach,

  • „Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )

  • „Kulinarny Talent „ w Warszawie,

  • „Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,

  • „Qmam kaszę „ w Ziębicach,

  • „Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.

Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.

Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,

Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.

Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,

pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu,  a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.

Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.


 

There are no articles in this category. If subcategories display on this page, they may have articles.

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com