Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy. |
|
To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać. W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :
|
W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:
Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )
„Smak Gościnności” w Myślenicach,
„Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )
„Kulinarny Talent „ w Warszawie,
„Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,
„Qmam kaszę „ w Ziębicach,
„Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.
Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.
Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,
Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.
Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,
pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu, a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.
Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.
There are no articles in this category. If subcategories display on this page, they may have articles.