Na podstawie:
zarządzam, co następuje:
Od dnia 17 maja 2021 r. do dnia 30 maja 2021 roku obowiązuje w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy – Zdroju nauczanie hybrydowe, polegające na realizowaniu zajęć dydaktycznych w trybie stacjonarnym części oddziałów szkoły - zajęcia w trybie stacjonarnym odbywają się zgodnie z przyjętą przed epidemią procedurą bezpieczeństwa obowiązującą w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy – Zdroju.
Zachęcamy wszystkch ósmoklasistów do zapoznania się z reklamą dotyczącą naszej szkoły. Szkoły, która według Rankingu Liceów i Techników portalu Perspektywy jest najlepszym technikum w powiecie kłodzkim w roku 2021. W roku 2020 znalazła się na 16 miejscu, a w 2021 na 10 miejscu w województwie dolnośląskim, zdobywając tytuł „Brązowej Szkoły”.
Przed nami trzy majowe dni świąteczne, które są szczególnie ważne w historii Polski. Są one również ulubionymi świętami Polaków. Kojarzą się z wydłużonym weekendem, planami na majówkę, wiosenną aurą, kwiatami, zielenią i powiewającymi biało-czerwonymi flagami. Ale to już drugie święta, które będziemy obchodzić w reżimie COVID-19. Razem, a jednak osobno! Nie spędzimy ich tak, jak zazwyczaj - na wyjazdach czy spotkaniach w gronie rodzinnym lub przyjaciół. Jest zatem okazja aby przypomnieć, dlaczego je obchodzimy. Warto podkreślić, że są to święta radosne.Uczą patriotyzmu i kształtowania właściwych postaw obywatelskich.
1 Maja to Święto Pracy, w dokładnym brzmieniu Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy. W tym dniu świętujemy prawo do pracy i odpoczynku. Rodowód tego święta sięga XIX wieku i jest naznaczony krwią i cierpieniem wielu osób. Święto zostało ustanowione w Paryżu w 1890 r. przez Kongres założycielski II Międzynarodówki. Wybrana data była wyrazem pamięci dla strajkujących robotników z Chicago, którzy w 1886 r. protestowali przeciwko niskim płacom oraz 12-godzinowemu dniowi pracy. Manifestacja została brutalnie stłumiona przez policję, w wyniku czego życie straciło wiele osób. Pokoleniu naszych rodziców i dziadków 1 maja może kojarzyć się z obowiązkowymi pochodami.
Wyniki szkolnego konkursu cukierniczego „Mazurek wielkanocny” oraz „Najpiękniejszy tradycyjny stół wielkanocny”
W obu konkursach wzięło udział 16 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskiego.
Oto nasi laureaci:
Konkurs „Mazurek wielkanocny”
I miejsce: Amelia Jędrkowiak z kl.I.g
II miejsce: Filip Kułaga z kl.I.g
III miejsce: Joanna Karkusiewicz z kl.I.g oraz Wiktoria Rzeszutek z kl.II.G
Konkurs „Najpiękniejszy tradycyjny stół wielkanocny”
I miejsce: Filip Kułaga z kl. Ig
II miejsce: Weronika Ligarska z kl. II.h
III miejsce: Wiktoria Kamińska z kl. I.h