22 marca 2018 roku, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018, w Warszawie, odbyła się 10 jubileuszowa edycja prestiżowego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018”, w której miałem zaszczyt wziąć udział. Przez 10 lat trwania konkursu zgłosiło się 360 chętnych kucharzy do 23 roku życia, ale w finałach wystartowało 108 „najlepszych z najlepszych”. Mój udział w konkursie był możliwy dzięki Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju, która zapewniła mi wsparcie oraz współpracę z szefem kuchni restauracji Décompresja (Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy – Zdroju), Rafałem Grzegorzkiem.
Zgodnie z regulaminem konkursu należało wymyślić recepturę, w której zostaną wykorzystane obowiązkowe składniki, przesłać gotowy przepis razem ze zdjęciem, no i…to wszystko wykonać! W każdej recepturze trzeba było wykorzystać: comber z jagnięciny brytyjskiej z kością, minimum 3 przyprawy marki Prymat, frytki z batatów marki Farm Frites, minimum 1 produkt marki Bonduelle food Service (do wyboru spośród następujących: mieszanka grzybów, boczniaki mini, karczochy krojone serca, groszek cukrowy młody Snow Peas, pasternak krojony, salsefia krojona minute), napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium(czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem), Ser Bursztyn i minimum jeden z olejów ZT Kruszwica. Zadanie bardzo trudne, ponieważ należało wykorzystać wszystkie wyżej podane składniki do przygotowania 8 porcji dania zasadniczego w czasie 40 minut. Gotowe potrawy oceniały dwa zespoły jury: jury degustacyjne, w którym zasiadali aktorzy, dziennikarze oraz inni celebryci oraz jury profesjonalne składające się ze znanych szefów i autorytetów sztuki kulinarnej, np. Jerzy Pasikowski czy Kurt Scheller.
W efekcie zmagań z jedenastoma innymi finalistami tegorocznej edycji konkursu udało mi się zająć wysokie 5 miejsce. Wszyscy uczestnicy reprezentowali wysoki poziom i zaskakiwali swoimi przepisami. Możliwość wzięcia udziału w konkursie o tak wysokim statusie wzbudziła we mnie jeszcze większą chęć samorealizacji, a zdobyte doświadczenie jest bezcenne i nie do opisania! Serdecznie polecam wszystkim taką przygodę!
Dominik Prętki, uczeń Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy - Zdroju
RST w Irlandii – ERASMUS+
Czytaj więcej: RST w Irlandii – ERASMUS+ grupa 1, Sligo styczeń/luty 2018 Drzwi Otwarte w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy-Zdroju
28 lutego 2018 roku, zgodnie z tradycjami szkoły, Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju gościła u siebie tegorocznych absolwentów gimnazjów wraz z opiekunami z terenu powiatu kłodzkiego. Dla blisko 200 gości uczniowie i nauczyciele przygotowali warsztaty, w których wspólnie mogli uczestniczyć. Była to niezwykła przygoda, która pozwalała uczniom przybliżyć nie tylko kierunki kształcenia, ale również warunki, w których młodzież nabywa umiejętności zawodowych oraz metody i formy pracy stosowane podczas zajęć. Wszyscy tegoroczni absolwenci gimnazjów zostali również zapoznani z miejscami odbywania praktyk i staży zawodowych, również tych zagranicznych oraz z ofertą proponowanych działań szkoły. Po warsztatach wszyscy goście zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez uczniów RST. Wszystkich gimnazjalistów, którzy nie mogli wziąć udziału w tym wydarzeniu, a są zainteresowani ofertą edukacyjną szkoły zapraszamy do indywidualnych odwiedzin. Kliknij aby zobaczyć więcej zdjęć w galerii ->
Targi Turystyczne w Berlinie ITB 2018
Czyli Phileas Fogg w 80 dni, a my w jeden dzień!W tym roku mieliśmy okazję odwiedzić ważne wydarzenie dla przedstawicieli z branży turystycznej – największe targi turystyczne na świecie ITB w Berlinie. Dla tysięcy zwiedzających, jak i dla nas prezentacje 187 krajów były z pewnością niezapomnianym przeżyciem. Zwiedzenie całego świata w jeden dzień okazało się możliwe! Tereny targowe Messe Berlin są usytuowane w zachodniej części miasta (Berlin-Westend), w obrębie dzielnicy Charlottenburg-Wilmersdorf. Targi trwają kilka dni. Dwa pierwsze są branżowe, zamknięte dla odwiedzających, kolejne - otwarte dla wszystkich. My wyjeżdżając w środku nocy 10.03.2018r. dotarliśmy do stolicy Niemiec pod opieką Pani Strychanieckiej, Pani Zarzyckiej- Kościesza i Pani Prusak Zaraz po przyjeździe podzieliliśmy się na mniejsze grupy, otrzymaliśmy bilety i ruszyliśmy w kierunku 26 hal o łącznej powierzchni 160 000 m2. Mieliśmy okazję porozmawiać z przedstawicielami różnych narodowości doskonaląc język angielski, poznaliśmy atrakcje turystyczne i kulturę wielu egzotycznych dla nas krajów. Wystawcy dodatkowo proponowali różne drobne upominki takie jak torby, kapelusze, ulotki i tym podobne. Udało nam się również zdobyć mapy, foldery, przewodniki, które ciężko normalnie kupić w sklepach. Właściwie wiele z tych wydawnictw nigdy nie trafia do sprzedaży, dlatego były dla nas takimi rarytasami. Po powrocie z kilkoma kilogramami bagażu więcej uważamy, że każdy kto związany jest z branżą turystyczną oraz jest ciekawy świata - ITB Berlin jest właśnie dla niego!!! Ważne!!! Od 18 lat podczas największych i najbardziej prestiżowych na świecie Międzynarodowych Targów Turystycznych ITB Berlin wszystkie stoiska zostają oceniane przez studentów Cologne Business School. W tym roku wyróżnili oni m.in. polskie stoisko narodowe, któremu przyznali pierwszą nagrodę Best Exhibitor Award w kategorii Europa. To największy dotychczasowy sukces Polski w tym konkursie. Nikola Łowiec Angelika Pałubiak Angelika Kasowska Anna Wilk Marcelina Kość Dagmara Lizak
Pożegnanie Darii
„Można odejść na zawsze W ubiegłym tygodniu, w środę, pożegnaliśmy naszą wspaniałą wychowankę i koleżankę - Darię Przybycień. Spędziła w naszej szkole cztery lata, dostarczając nam dużo pozytywnej energii, zarażając nas uśmiechem i radością każdego dnia. Tak chętnie zaangażowana społecznie na rzecz innych ... Daria - niezmiernie miła, ciepła, ambitna i zdolna dziewczyna. Prawdziwy „tot-ek”, zakręcony podróżami, przygodą i turystyką. Od pierwszej klasy TOT, do zdania matury, ukształtowała w sobie profesjonalizm i umiejętności zawodowe. Miała dużo planów, pomysłów i marzeń ... Tylko czasu zabrakło, aby je zrealizować, wykorzystać i rozwinąć ... Jak wyrazić żal, że odeszła? Smutek i poczucie, że za wcześnie?... W naszych sercach Daria pozostanie na zawsze. Nauczyciele i uczniowie RST
"Animacja Czasu Wolnego" w Załęczu Wielkim 2018
Dzięki projektowi Klasy Partnerskie Rainbow mieliśmy przyjemność uczestniczyć wraz z uczniami ze Stalowej Woli w szkoleniu od poniedziałku 19 lutego do piątku 23 lutego 2018 roku. Nasza podróż rozpoczęła się od gry terenowej, dzięki której poznaliśmy piękną architekturę, historię oraz atrakcje turystyczne Łodzi. Cała lista zadań z tajemniczej koperty miała w efekcie końcowym zaprowadzić nas do głównej siedziby Rainbow na ulicy Piotrkowskiej, gdzie wykład na temat funkcjonowania biur podróży poprowadził dla nas Filip Schmidt. Następnie udaliśmy się do Załęcza Wielkiego, gdzie dla nas i dla uczniów technikum obsługi turystycznej w Stalowej Woli od pierwszego do ostatniego dnia były prowadzone zajęcia z animacji: poranny stretching, malowanie twarzy, tańce animacyjne, prowadzenie dni tematycznych dla dzieci oraz wieczorne show dla dorosłych, a także wieczorne "mini disco").Swoim doświadczeniem zawodowym podczas szkolenia dzielili się z nami najlepsi trenerzy Rainbow: Kasia, Krzysztof, Mikołaj i Filip. Dzięki odbytemu szkoleniu zdobyliśmy umiejętności animacyjne, które już wkrótce będziemy mogli wykorzystać podczas rekrutacji. Niezdecydowanym polecamy przygodę z animacją i Rainbow. I na koniec. Bardzo dziękujemy za efektywnie spędzony czas w super atmosferze, dziękujemy za super autobus i przemiłych kierowców, dziękujemy za pyszniutkie jedzonko!!! Paulina i Angelika
Projekt „Erasmus+” „Praktyczne kształcenie mistrzów na turystycznym rynku pracy”
W dniach 8.02.2018r. oraz 15.02.2018r kolejne dwie grupy uczniów przygotowujące się praktyk zawodowych w Irlandii wzięły udział w warsztatach psychologiczno-pedagogicznych pt. „Czuj się pewnie i nie bój się wyzwań na turystycznym rynku pracy” prowadzonych przez pedagoga szkolnego p. Agnieszkę Chwiłkę. Uczestnicy z dużym zaangażowaniem brali udział w proponowanych zajęciach. Warsztaty przebiegały w przyjemnej atmosferze, co widoczne jest na zdjęciach:)
JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com |