Hiszpanie w RST w ramach projektu Erasmus+
W roku 2013 Kuratorium Oświaty we Wrocławiu zachęciło naszą szkołę do podjęcia współpracy z turystyczną szkołą w Maladze w ramach projektu Erasmus+. W ramach tego projektu RST była instytucją goszczącą oraz nadzorującą dwumiesięczne praktyki zawodowe dwóch uczennic szkoły hiszpańskiej. Uxia i Maria zintegrowały się ze społecznością uczniowską i stały się ambasadorami dobrej opinii o naszej szkole w Regionie Andalusia. W 2014 roku ofertę współpracy z naszą szkołą złożyła kolejna szkoła średnia, z okolic Sewilli.
W latach 2013-2017 na trzymiesięczne praktyki zawodowe przybyło sześcioro uczniów z Malagi i piętnaścioro uczniów z Sewilli.
W roku 2016 nasza szkoła otrzymała od obydwu szkół wyróżnienie za wysoką jakość prowadzonych praktyk.
*
W roku 2017 w ramach projektu „ERASMUS+” i współpracy ze szkołą nauczyciele Małgorzata Zawada oraz Paweł Szpak opiekujący się w Polsce studentami z Hiszpanii odbyli wizytę monitorującą w szkole „Instituto de Educacion Secundaria”, która znajduje się w pięknym regionie Andaluzji w miasteczku Juan de Mairena, nieopodal Sewilli.
Zaplecze sportowe szkoły: dwa baseny odkryte, basen kryty, boiska do piłki nożnej i ręcznej, korty tenisowe.
Od lewej stoją: Dyrektor szkoły, Menadżer projektu, Małgorzata i Paweł; kucają: Dennis, Pablo, Eduardo i Juan.
Spotkanie z nauczycielami szkoły.
Celem wizyty było podtrzymanie dalszej współpracy, a także sprawdzenie losów studentów, którzy zakończyli praktykę w Regionalnej Szkole Turystycznej. Nasi nauczyciele przeprowadzili szereg prezentacji, prelekcji, aby pokazać naszą szkołę, sposób w jaki przygotowujemy studentów do dalszych etapów edukacyjnych, a także pokazać walory turystyczne Ziemii Kłodzkiej.
Celem spotkania z Dyrektorem i nauczycielami w ramach rady pedagogicznej było ukierunkowanie przyszłych studentów na konkretne działania, które będą podejmowali w Polsce, których efekty przyczynią się do podjęcia właściwych studiów po powrocie do Hiszpanii.
Po licznych spotkaniach z młodzieżą, ich rodzinami, nauczycielami i dalszej weryfikacji informacji dotyczących losów studentów ustalono:
1. MANUEL BERNARDO RUBIRA JIMENEZ - PODJĄŁ STUDIA PIELĘGNIARSKIE
2. ANTONIO PINO LUCENA - PODJĄŁ STUDIA TURYSTYKA I REKREACJA
3. PEDRO POLIVILLO GORDILLO - PODJĄŁ PRACĘ
4. DANIEL APRICI MOTA - STUDIUJE PRAWO
5. IRENE REYES LOPEZ - PODJĘŁA STUDIA NA AKADEMI WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
6. ALEJANDRO GONZALEZ VARGAZ - PRACUJE JAKO RATOWNIK
7. SERGIO BLAZQEZ GOMEZ - PODJĄŁ STUDIA NA AKADEMI WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
8. PABLO ROCA - PODJĄŁ PRACĘ ALE PLANUJE STUDIA AWF
9. DENIS GONZALEZ - PODJĄŁ STUDIA FILOZOFII
10. ANTONIO MIGUEZ- PODJĄŁ STUDIA PIELĘGNIARSKIE ALE PLANUJE MEDYCYNĘ
11. EDUARDO MARTIN - PODJĄŁ STUDIA NA AKADEMI WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
Nauczyciele dokonali ewaluacji programu praktyk i przeprowadzili diagnozę potrzeb uczniów hiszpańskiej szkoły.
*
Nasi nauczyciele mieli okazję spędzić trochę czasu z wdzięcznymi za opiekę w Polsce absolwentami szkoły
„Instituto de Educacion Secundaria” w miasteczku Juan de Mairena, nieopodal Sewilli.
Spotkanie z absolwentami i ich rodzicami.
Wieczorne pogaduchy.
Pablo, Irene, Eduardo mile wspominają pobyt w Polsce.
Pora opuścić upalną Hiszpanię... dworzec autobusowy, Sewilla.
*
W roku 2018 planowane jest przyjęcie 3 uczniów z Malagi i 3 uczniów z Sewilli na trzymiesięczne praktyki zawodowe w RST.
Barbara Szeliga
10 listopada 2017 roku w naszej szkole odbyła się uroczysta akademia z okazji 99 Rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia sztandaru szkoły przez poczet sztandarowy i wspólne odśpiewanie hymnu państwowego. Scenariusz akademii obejmował treści historyczne składające się z: wierszy, fragmentów listów, pieśni legionowych i patriotycznych. Część artystyczna wprowadziła zgromadzonych w atmosferę wydarzeń sprzed 11 listopada 1918 roku. Odpowiednio dobrany repertuar miał na celu przybliżyć uczniom okres niewoli zaborów trwający 123 lata oraz zrozumieć rozterki i uczucia czterech pokoleń Polaków walczących o niepodległość. To Święto sprawia, że w zabieganym życiu zatrzymujemy się na chwilkę i wspominamy rodaków walczących o wolność. Dla uczniów przedstawienie z okazji Narodowego Święta Niepodległości było lekcją historii i kształtowania postaw patriotycznych. Młodzież szkolna z zainteresowaniem i w skupieniu uczestniczyła w apelu, włączając się do śpiewu pieśni patriotycznych i legionowych. Pani Dyrektor podziękowała artystom za przygotowanie występu, który został nagrodzony gromkimi brawami.
Danuta Droździk
W Regionalnej Szkole Turystycznej, 13 listopada 2017 r., odbyły się niecodzienne warsztaty. Były one wynikiem ogólnopolskiej akcji szkoleniowej, organizowanej przez Grupę PRYMAT, w szkołach o branży gastronomicznej na terenie Polski. Prowadzącym warsztaty jest Robert Sowa z grupą kucharzy. Pan Waldemar Załuski, właściciel największej patelni plenerowej w Polsce (firma "Patelnia plenerowa" współpracująca od wielu lat z Grupą Prymat, jak i Magdą Gessler) poinformował Szkołę o możliwości skorzystania z tych warsztatów, a my nie zastanawialiśmy się długo!!!
Warsztaty rozpoczęła krótka odprawa naszych uczniów klasy III gastronomicznej. Pan Robert Sowa sprawnie rozdzielił zadania na stanowiskach pracy w pracowni gastronomicznej. Młodzież z zapałem przygotowywała dania, pod czujnym okiem aż trzech mistrzów kulinariów (Panu Robertowi towarzyszyli jeszcze dwaj kucharze z Jego teamu – Pan Krzysztof i Pan Konrad).
Już po raz trzeci organizujemy wyjazd na Zieloną Szkołę na Lazurowym Wybrzeżu Morza Śródziemnego.
Czy nasz pobyt był udany w ubiegłym roku ? Warto zapytać uczestników wyjazdu o ich wrażenia i doświadczenia. Ale przede wszystkim warto obejrzeć film, który jest krótką relacją z naszego wyjazdu na południe Francji, do regionu Prowansja, słynącego z pól lawendowych, ziół prowansalskich i znanych na całą Europę plaż z lazurowym morzem.
Miejscowość : Port Grimaud ( 7 km od Saint-Tropez ).
Camping przy piaszczystej plaży : Prairie de la Mer
Organizator wyjazdu : Biuro „ JUVENTUR” Wałbrzych ( www.juventur.com.pl )
Termin wyjazdu : 13.04. 2018 – 22.04.2018.
Cena wyjazdu : 680 zł ( możliwa płatność w ratach )
Cena obejmuje :
SAINT TROPEZ, CANNES, MONACO, MONTE CARLO , NICEI
Dodatkowo, dla chętnych uczestników,
Cena nie obejmuje wyżywienia – uczestnicy sami przygotowują sobie posiłki !!!!
Chętnych uczniów proszę o kontakt.
Magdalena Bregin
Dzisiaj, 09.11.2017 r, w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, odbył się niecodzienny konkurs, którego organizatorem był Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy – Zdroju. Głównym celem konkursu jest nawiązanie, a właściwie pogłębienie współpracy pomiędzy Hotelem a naszą Szkołą, jak też inwestycja w młode osoby zainteresowane pracą w gastronomii.
W Konkursie wzięło udział 10 uczniów naszej Szkoły. Przygotowani i odpowiednio ubrani, byli wpuszczani na stanowiska według wylosowanej kolejności, co 15 minut. Każdy uczeń dysponował dodatkowym czasem 10 minut, przed startem na przygotowanie stanowiska konkursowego, oraz 10 minut na posprzątanie stanowiska po pracy. Organizator zabezpieczył główny składnik niezbędny do przygotowania dań konkursowych do dań próbnych oraz w dniu konkursu, były to: pierś kurczaka 600 g, dynia i jabłko. Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każdy z uczniów zabezpieczał we własnym zakresie.
"Praktyczne kształcenie mistrzów na turystycznym rynku pracy."
Telewizja Kłodzka
Nie tylko uczniowie korzystają z kształcenia w projekcie Erasmus+
W ramach projektu "Praktyczne kształcenie mistrzów na turystycznym rynku pracy", finansowanego przez Unię Europejską z funduszy ERASMUS+ „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego” nauczycielka RST pani Magdalena Kuncewicz wzięła udział w seminarium kontaktowym eTwinning w Krakowie.
W dniach 4-8 października 2017r. w dawnej stolicy Polski odbył się cykl szkoleń dla nauczycieli pod nazwą „eTwinning Contact Seminar Entrepreneurship” , w którym wzięło udział 65 nauczycieli z Polski oraz 7 innych krajów. Celem szkolenia było zapoznanie nauczycieli z nowymi formami kształcenia, z działaniem i zaletami edukacyjnymi platformy eTwinning , znalezienie partnerów i rozpoczęcie projektu, w którym wezmą udział uczniowie szkół zawodowych.
Po kilku dniach intensywnych warsztatów nauczyciele wzbogacili swoją wiedzę, poznali wiele fascynujących osób a wyjeżdżając mieli już aktywowane projekty dla swoich szkół.
Efektem tego wyjazdu dla uczniów RST jest udział szkoły w projekcie „One potato, two potato” , w którym wraz z uczniami szkół z Estonii, Francji, Turcji, Albanii oraz Polski będą mogli opracować i zaprezentować wykonanie potrawy, w której podstawowym składnikiem jest ziemniak. Prezentacja i wymiana filmików i przepisów odbywać się będzie na platformie Twinspace, będącej częścią eTwinning. Może okazać się, że mimo różnic geograficznych mamy podobne potrawy, a może to właśnie któryś z naszych uczniów wymyśli i ugotuje coś, czego jeszcze dotąd nie smakowano?
Magdalena Kuncewicz