Your International Training FBD House, Spa Square Mallow Co. Cork Ireland Tel: +353876752148 Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
Harmonogram pobytu i program praktyk
dla Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju
zajęcia praktyczne odbywają się zgodnie z programem praktyk uzgodnionym między partnerami
* czynności zaplanowane w mobilności mogą zostać zmienione lub przeniesione na inny termin w zależności od potrzeb obsługiwanych gości
Grupy:
14 uczniów i 1 nauczyciel od 14.01 - 11.02.2018
20 uczniów i 2 nauczycieli od 05.05 - 01.06.2018
19 uczniów i 2 nauczycieli od 01.10 - 26.10.2018
- program pierwszego tygodnia jest taki sam dla wszystkich kierunków
Tydzień 1 zajęcia wprowadzające na stanowiska pracy
Dzień |
9:00 – 17:00 |
Popołudnie |
Niedziela |
|
|
Poniedziałek |
Praktyki w przedsiębiorstwach rozpoczynają się od godziny 9.00 – 17.00 z przerwą na lunch 13.00 – 14.00 /zgodnie z wcześniej ustalonym i zatwierdzonym programem praktyk/
|
|
Wtorek |
|
|
Środa
|
|
|
Czwartek |
|
|
Piątek |
|
|
Sobota |
|
|
Niedziela |
|
|
Technik obsługi turystycznej nr 422403
Tydzień 2 – planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych
Dzień |
9:00 – 17:00 |
Popołudnie |
Poniedziałek |
Uczestnicy omawiają z mentorem plan pracy
|
|
Wtorek |
|
|
Środa
|
|
|
Czwartek |
|
|
Piątek |
|
|
Sobota |
|
|
Niedziela |
|
|
Tydzień 3 – sprzedaż i rozliczanie imprez turystycznych
Dzień |
9:00 – 17:00 |
Popołudnie |
Poniedziałek |
|
|
Wtorek |
|
|
Środa
|
|
|
Czwartek |
|
|
Piątek |
|
|
Sobota |
|
|
Niedziela |
|
|
Tydzień 4 -udzielanie informacji turystycznej
Dzień |
9:00 – 17:00 |
Popołudnie |
Poniedziałek |
|
|
Wtorek |
|
|
Środa |
|
|
Czwartek |
|
|
Piątek |
|
|
Sobota |
|
|
Niedziela |
|
|
W dniu dzisiejszym 4 września 2017 r. rozpoczęliśmy nowy rok szkolny w Regionalnej Szkole Turystycznej.
Po ponad dwumiesięcznej przerwie spotkaliśmy się w murach naszej szkoły. Puste korytarze zapełniły się ponownie młodzieńczą radością i optymizmem. Wszyscy pełni wrażeń, ciekawi co słychać u koleżanek i kolegów. Gdzie byli, kogo spotkali, co widzieli?
Czas wakacji nieodwołalnie minął, jednak powrót do szkoły ma też swoje dobre strony. Przy okazji zdobywania nowych umiejętności i kwalifikacji spotykać się przecież będziemy ze swoimi przyjaciółmi, wychowawcami i nauczycielami. Nauka w gronie przyjaciół choć wymagająca wysiłku i zaangażowania sprawi nam wiele radości i zadowolenia z sukcesów.
Jak co roku poznamy nowych kolegów – uczniów klas pierwszych. Musimy przypomnieć sobie dni kiedy sami wkraczaliśmy w progi nowej szkoły, czego wówczas oczekiwaliśmy i jakie były nasze obawy. Pamiętajmy, że nasze nowe koleżanki i nowi koledzy nie znają jeszcze ani nas, ani naszej szkoły. Jeśli będą potrzebować naszej pomocy nie odmawiajmy jej. Za rok oni przyjmą następne roczniki i będą dla nich przewodnikami po naszej szkole - Reginalnej Szkole Turystycznej.
Informujemy naszych pierwszoklasistów i ich rodziców, że termin obozu integracyjnego dla klas pierwszych ulegnie przesunięciu o 5 dni i odbędzie się w dniach 11 - 13 września br., czyli po pierwszym tygodniu zajęć w szkole.
ZMIANA KONTA BANKOWEGO
Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju informuje, iż od dnia 08.09.2017 nastąpi zmiana konta bankowego.
Opłaty za: wyżywienie i internat, duplikaty świadectw, legitymacji itp. Uczniów, należy uiszczać na konto bankowe:
Numer konta 46 1560 0013 2005 5830 0000 0002
w Banku: Getin Noble Bank SA
Informujemy naszych Uczniów i ich Rodziców, że rozpoczęcie roku szkolnego 2017/2018
w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju,
odbędzie się w dniu 4 września br. o godz.9.00
W dniu 23 czerwca 2017 r. w RST odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego dla uczniów z klas I - III (uczniów klas czwartych pożegnaliśmy dwa miesiące wcześniej). Wydarzenie okazało się o tyle wspaniałe, że bardzo wielu uczniów otrzymało zasłużone nagrody i wyróżnienia!!! Były to świadectwa z wyróżnieniem za bardzo dobre wyniki w nauce, ale też nagrody wręczane przez pracodawców (zaszczyciła nas kadra kierownicza Hotelu Dr Irena Eris) za szczególne zaangażowanie niektórych uczniów podczas zdobywania umiejętności na stanowisku pracy.
Wyjątkowe, ciepłe, serdeczne podziękowania z rąk P.Katarzyny Ściebury, managera działu housekeepingu, za współpracę otrzymała P.Teresa Nowicka, wieloletnia nauczycielka RST, kierownik szkolenia praktycznego, Dobry Duch naszej szkoły!!!
Najbardziej chętnym, pracowitym, zaangażowanym uczniom wręczono nagrody za profesjonalną obsługę imprez, godny udział w imprezie plenerowej we Wrocławiu ("Pyszna Polska" - wcześniej już wspomniana), także za pracę w wolontariacie.
Niektórzy uczniowie nie mogli odebrać w tym dniu swoich nagród, gdyż już wcześniej wyjechali za granicę do pracy,na staże, m.in. na Islandię i do Czarnogóry. Pozdrawiamy Ich!!! Cieszymy się, że naszą uroczystość uświetnili Rodzice naszych uczniów - niektórzy w ich imieniu odebrali świadectwa, nagrody, ale też podziękowania od Rady Pedagogicznej i gratulacje za trud włożony w wychowanie swoich dzieci.
Wakacje trwają, niech wszystkim uczniom i pracownikom szkoły, dostarczą efektywnego wypoczynku i dobrej energii. Uczniowie, wypoczywajcie mądrze, świadomie, bezpiecznie. Czekamy na Was po wakacjach!!!
Targi PYSZNA POLSKA 2017 MAGDY GESSLER są targami wyjątkowymi, mającymi za zadanie promować walory Polski przez jej tereny, gastronomię i hotelarstwo, jak i kształtować nową kadrę wśród młodego pokolenia.
W tym roku odbyły się one w terminie od 2 do 4 czerwca w Hali Stulecia we Wrocławiu. W jednym miejscu zgromadzili się zarówno przedstawiciele wiodących firm w kraju i z zagranicy, znakomici fachowcy, branżowe autorytety oraz gwiazdy i prominenci.
Podczas targów swoją ofertę prezentowali właściciele znanych restauracji, szefowie kuchni przygotowywali najróżniejsze dania, coś dla siebie znaleźli również koneserzy wina i piwa.
Atrakcją towarzyszącą imprezie była największa w Polsce Patelnia Plenerowa, która wspólnie z Magdą Gessler przygotowała i wydała do degustacji 3 tys. porcji potrawy regionalnej Śląskie Niebo - Gotowany schab wędzony, tzw. kesler z kluskami bułczanymi z sosem z wędzonych śliwek i jabłek z dodatkiem moreli.
Potrawa pochodzi z listy produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego, konkretnie z terenów Ziemi Kłodzkiej, a wywodzi się z Bystrzycy Kłodzkiej.
Uczniowie naszej szkoły jako jedyni w województwie zostali wyróżnieni i mieli zaszczyt 4 czerwca brać udział we wspólnym gotowaniu z gwiazdą kulinarną, kreatorką smaku i stylu, gwiazdą TVN - Magdą Gessler.
Nasi młodzi gastronomowie, już w dniach poprzedzających imprezę, w szkole, wspólnie z nauczycielami, przygotowali około 2 tysięcy klusek bułczanych według staropolskiej receptury. Kluski te pojechały do Wrocławia;)
W niedzielę, 4 czerwca, ekipa gastronomiczna dokończyła dzieła i sporządziła do klusek sos, tradycyjny śląski sos, który później osobiście „dopieszczała” Magda Gessler. Plaster wędzonego schabu w sosie z dodatkiem bułczanych klusek zadowolił nawet wybredne podniebienia! Podczas, gdy grupa gastronomiczna w pocie czoła udzielała się kulinarnie, nasze hostessy z I klasy TOT poznawały tajniki reklamy – ich profesjonalne promowanie produktu - środka myjącego – pokazało dodatkowe umiejętności: tak potrzebny w usługach dar przekonywania;)
W blasku fleszy i kamer telewizyjnych swoimi umiejętnościami i zaangażowaniem uczniowie RST promowali naszą szkołę, miasto Polanicę - Zdrój oraz piękne tereny Ziemi Kłodzkiej. Wszyscy spisali się na medal i dostali wielką pochwałę od organizatorów.