Dużym zainteresowaniem cieszył się zorganizowany, jeszcze w październiku, przez „Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika” kurs skierowany do uczniów naszej szkoły. W wykładach i ćwiczeniach praktycznych wzięło udział ponad pięćdziesięciu „gastronomów, hotelarzy i turystów”, którzy pracowali w czterech niewielkich grupach. Wszyscy zapoznali się z podstawową bielizną i zastawą stołową oraz sztućcami, garniturem szkła dla kelnera, barmana i sommeliera. Poznali też wyposażenie baru, serwis specjalny, technikę noszenia tac kelnerskich, zasady serwowania win i potraw. Uczniowie z zapartym tchem obserwowali technikę wykonania przez pana Grzegorza Górnika pokazowych drinków w ananasie, kokosie oraz klasyków światowych barów. Większość miała okazję po raz pierwszy spróbować homara, ostrygi czy kawior i ślimaki.
Dzień 16 października w Regionalnej Szkole Turystycznej był wyjątkowy. Obchodziliśmy uroczyście Dzień Patrona oraz odbyło się ślubowanie klas pierwszych. Przy tej okazji ogłoszono wyniki konkursu cukierniczego „Tort Imieninowy RST”. Każdy mógł do niego przystąpić, ale najodważniejsi okazali się uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy stanęli do niecodziennej rywalizacji.
Powołane przez organizatorów jury miało twardy orzech do zgryzienia, bo wszystkie wypieki okazały się wyjątkowe. Biorąc pod uwagę staranność wykonania, oryginalność, walory smakowe i wyraz artystyczny postanowiono przyznać:
miejsce Marcie Krawczyk i Annie Halat z kl. IIG
miejsce Wiktorii Bartosińskiej z kl. IIż
miejsce Dominice Janik i Wiktorii Hetmańskiej z kl. Ig
Każdy z uczestników otrzymał dyplom okolicznościowy, słodkie korale i upominki ufundowane przez organizatorów. Wszystkim serdecznie gratulujemy i zachęcamy do kolejnych zmagań kulinarnych, a takich na pewno w tym roku szkolnym nie zabraknie.