W związku z ograniczeniem funkcjonowania jednostek systemu oświaty na podstawie
ze względu na stan epidemii
zajęcia w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju
są zawieszone do 26 kwietnia 2020 r.
Jednocześnie informuję, że obowiązuje zakaz wstępu do szkoły osobom niebędącym pracownikami szkoły.
To pierwsza edycja ogólnopolskiego konkursu adresowanego do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Jego organizatorem jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Jaj, dlatego główny składnik wybrany został nieprzypadkowo.
Konkurs ma na celu promować polskie mięso, obalać mity na temat szkodliwości drobiu oraz motywować młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. Ma też pokazać, że mięso można wykorzystać w kreatywny sposób.
Dlatego właśnie drób był podstawowym składnikiem w daniach uczniów podczas kulinarnych potyczek. Siekanie, mieszanie, smażenie, glazurowanie- prawdziwa bitwa na smaki. Każda grupa miała swoją tajną broń.
Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, organizator przewidział również część edukacyjną- wykłady dietetyków na temat zdrowego żywienia oraz pokazy i warsztaty kulinarne w wykonaniu profesjonalnych kucharzy.
Eliminacje regionalne odbyły się 11 marca we Wrocławiu, gdzie walczyli najlepsi uczniowie z województwa dolnośląskiego i opolskiego. Składały się one z dwóch etapów, które ze względu na wyjątkową sytuację, odbyły się w jednym dniu.
Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły: Tomasz Banaś i Matteo Waliś oraz Maciej Rojek i Jakub Papierowski. Opracowali oni własne receptury i wykonali dania konkursowe- przystawkę oraz danie zasadnicze, z surowców obowiązkowych i własnych.
Młodzi kucharze wykazali się ogromem kreatywności i doskonale poradzili sobie z zadaniem finałowym, a Maciej i Jakub zajęli wysokie trzecie miejsce.
Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz symboliczne nagrody, a szkoła specjalne podziękowania.
A oto główni bohaterowie:
„Pierś z kurczaka z żelem z marchewki, sosem z aronii i dzikim brokułem” oraz
„Sakiewki z ciasta francuskiego nadziewane borowikiem i kurczakiem, cebulą i serem mozzarella z purre pietruszkowo- czosnkowym”
Brzmi groźnie? Nie dla naszych zwycięzców.
Gratulacje dla wszystkich.
Informacje dotyczące pracy ucznów w domach będą publikowane pod pozycją menu "Praca zdalna"
Najszybsze komunikaty w mediach społecznościowych.
Życzymy wszystkim ZDROWIA i samodyscypliny!!!
W związku z ograniczeniem funkcjonowania jednostek systemu oświaty na podstawie
zawieszam zajęcia w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju
od dnia 12 do 25 marca 2020 r.
Jest to decyzja Ministra Edukacji Narodowej wynikająca z konieczności zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa.
W tym czasie uczniowie nie przychodzą do szkoły, powinni pozostać w domu, nie są realizowane żadne praktyki, staże, ani inne formy dokształcania zawodowego, gdyż te zajęcia są również zawieszone. Tym samym uczniowie powinni pozostać w domu, a ewentualne zajęcia pozwalające utrzymać ciągłość nauki zależeć będą od indywidualnych ustaleń z nauczycielami poprzez materiały dydaktyczne do samodzielnej pracy. Czas odwołanych w szkole zajęć powinien być poświęcony na samokształcenie! Proszę być w kontakcie telefonicznym lub mailowym z wychowawcą klasy oraz ze szkołą poprzez strony internetowe (oficjalną i na fb). Proszę śledzić bieżące informacje i umieszczane komunikaty. Nie powinno się niepotrzebnie opuszczać domu, przemieszczać, podróżować, znajdować się w skupiskach ludzkich. Proszę w tym czasie nie podejmować pracy poza domem. Takie są rekomendacje i proszę tego przestrzegać! Przerwa w funkcjonowaniu szkoły nie oznacza dni wolnych od nauki, które można przeznaczyć dowolnie!!!
Ze względu na bezpieczeństwo w domu, należy przestrzegać zasad higieny i czystości pomieszczeń., często myć ręce przy użyciu mydła i wody. Należy przestrzegać wszystkich zasad, które obowiązują w sytuacji szczególnego zagrożenia epidemią - podawane w środkach masowego przekazu.
Dyrektor Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy - Zdroju
Pod takim hasłem odbyły się warsztaty poprowadzone przez Pana Waldemara Załuskiego, który poświęcił swój czas, aby spotkać się z naszymi uczniami. Pod okiem właściciela „Największej w Polsce Patelni i Brytfanny Plenerowej” powstały niesamowite rolady drobiowe z różnym nadzieniem.Nasz gość opowiadał też o tym co jadano w dawnej Polsce, skąd czerpano inspiracje, jakie były korzenie naszej kuchni, a także jak przez wieki zmieniały się smaki Polaków.
To były wyjątkowe i niezapomniane zajęcia. Uczniowie klas trzecich bardzo dziękują za przekazaną wiedzę i kolejne zdobyte doświadczenia na drodze zawodowych umiejętności.
Miło nam zakomunikować, że w ogłoszonym rankingu wojewódzkim techników okazaliśmy się najlepszym technikum w powiecie kłodzkim, a w województwie dolnośląskim zajęliśmy 16 miejsce!!!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach, wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych, wyniki matury z przedmiotów dodatkowych oraz wyniki egzaminu zawodowego. Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł zewnętrznych wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych oraz System Informacji Oświatowej. W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.