Regionalna Szkoła Turystyczna - Centrum Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku uczestniczy w Projekcie „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku” realizowanym przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego - Wydział Edukacji i Nauki oraz Dolnośląskie Centrum Informacji Zawodowej i Doskonalenia Nauczycieli w Wałbrzychu, którego celem jest podniesienie atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego młodzieży Dolnego Śląska poprzez realizację programów rozwojowych szkół prowadzących kształcenie zawodowe zgodnie z potrzebami rynku pracy. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
Działania projektu mają powiązać kształcenie zawodowe z rynkiem pracy, kładąc nacisk na umiejętności, a nie same wiadomości, przez co gospodarka regionu zyska lepiej przygotowaną kadrę.
Jednym z działań obejmujących wszystkie szkoły uczestniczące w projekcie jest konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie.
Regionalnej Szkole Turystycznej przypadł zaszczyt przeprowadzenia tej części konkursu, która obejmuje zawody branży turystycznej w subregionie wałbrzyskim.
W dniu wczorajszym 5 marca br. przeprowadzono konkurs w zawodzie kucharz. Uczestniczyły w nim trzyosobowe drużyny szkół subregionu wałbrzyskiego.
W grupie I rywalizowali ze sobą uczniowie:
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Bystrzycy Kłodzkiej,
- Zespołu Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie,
- Zespołu Szkół Zawodowych w Ząbkowicach Śląskich,
w grupie II - uczniowie:
- Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kamiennej Górze,
- Zespołu Szkół Nr 1 w Świdnicy
- Zespołu Szkół Nr 7 w Wałbrzychu
Organizator konkursu przygotował i dostarczył w kopertach (otworzonych przez komisję w obecności uczestników) zadania polegające na przygotowaniu przekąski i dania głównego zgodnie z podaną recepturą i sposobem przyrządzenia przy zachowaniu norm, przepisów i dobrych praktyk. Uczniowie mieli ograniczoną swobodę w modyfikowaniu potraw do nadania ostatecznego smaku za pomocą przypraw. Natomiast mogli popisać się umiejętnością tworzenia kompozycji i dekoracji potraw.
Zapraszamy do Galerii