Brygida Cembryło - uczennica klasy IV Technikum Hotelarskiego Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy Zdroju.

 

Brygida. Praca na morzu, w obiegowej opinii, to zajęcie dla mężczyzn - „wilków morskich”. Jednak Ty – nastolatka masz za sobą praktykę, której pozazdrościć może niejeden chłopak.

Brygida Cembryło: Tak. W czasie nauki w Regionalnej Szkole Turystycznej miałam okazję 4-krotnego uczestniczenia w praktykach na promach firmy Unity-Line, w tym 2 razy na promie Skania oraz na promach Polonia i Wolin.

 

Wiem, że odbywałaś staże również we Francji.

Brygida: Po ukończeniu 18 roku życia, odbyłam dwumiesięczny staż we Francji w dwugwiazdkowym hotelu. Dzięki nabytym doświadczeniom, w szkole oraz na praktykach i stażu, mogłam później przez 5 miesięcy pracować w trzech znanych, renomowanych francuskich restauracjach.

Konkurs Gastronomiczny 2016_3 Konkurs Gastronomiczny 2016_12 Konkurs Gastronomiczny 2016_21
 La Regordane La Fermette Marbeuf  Tavernes de Maître Kanter 

 

Jesteś jedną z wielu uczennic RST, które odbywają praktyki a później staże zagraniczne. Co, Twoim zdaniem, kieruje młodymi ludźmi podejmującymi się niełatwych przecież obowiązków?

Brygida: Łącznie na stażach spędziłam 9 miesięcy. Uważam, że jest to unikalna możliwość, która w dużym stopniu ułatwia start zawodowy otwierając drogę w przyszłość. Po ukończeniu szkoły średniej planuję podjąć studia zagraniczne we Francji.

 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com