WALCZYMY O UDZIAŁ WARSZTATACH KULINARNYCH z WOJCIECHEM LEWANDOWSKIM

Fascynuje Cię kuchnia francuska? Uwielbiasz gotować? Chciałbyś wygrać udział w warsztatach kulinarnych z ekspertem kulinarnym, pasjonatem kuchni świata i promotorem produktów regionalnych – Wojciechem Lewandowskim? Takie pytania usłyszeli uczniowie na zajęciach języka francuskiego zawodowego w klasie I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych dnia 15.06.2016. Oczywiście odpowiedz była jednogłośna - STARTUJEMY !!!!!

Należało zainspirować się przepisami kuchni francuskiej, opublikowanymi w gazetce promocyjnej sklepu Intermarche oraz przygotować i zgłosić własny pomysł na przepis dania francuskiego. Szybka burza mózgów w grupie klasowej i gotowy przepis na ….. TARTĘ Z GRUSZKAMI I SERAMI FRANCUSKIMI (camembert, bleu, cantal).

Jeszcze tego samego dnia (15.06 – ostatni dzień konkursu) po godzinie 8.00, zakupiliśmy niezbędne produkty francuskie w sklepie Intermarche (taki był wymóg regulaminu konkursowego). Następnie w kuchni szkolnej – mobilizacja sił i podział obowiązków. Należało sfotografować produkty używane do przygotowania tarty. Uznaliśmy że dobrze byłoby zadbać o właściwą dekorację do zdjęć – oczywiście kolorystyka trójkolorowa. Przygotowanie tarty przebiegało bardzo sprawnie. Przy okazji powtórzyliśmy słownictwo gastronomiczne w języku francuskim (składniki na tartę, czynności przygotowawcze, używane sprzęty, etapy pracy). Na końcu jeszcze sfotografowaliśmy efekt naszej pracy – pachnącą tartę z aromatyczną miętą. Ostatni element konkursu to wypełnienie zgłoszenia udziału szkoły w rywalizacji konkursowej (www.konkursfrancuskiemenu.pl), podanie autorskiego przepisu, dodanie zdjęć – i oczekiwanie na wyniki konkursu.

Ot, taka niekonwencjonalna i praktyczna lekcja języka zawodowego w RST w połowie czerwca, tuż po klasyfikacji rocznej.

Magdalena Bregin

 


JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com