W ramach programu nauczania, uczniowie technikum obsługi turystycznej uczą się treści z zakresu hotelarstwa, gastronomii, w tym obsługi konsumenta. Wykorzystując zaplecze pracowni zawodowych i korelację międzyzawodową, na początku roku szkolnego, na prośbę nauczyciela przedmiotów turystycznych, odbyła się lekcja otwarta – warsztaty z obsługi gościa w restauracji dydaktycznej. Nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i ekspert w dziedzinie obsługi gościa, P. Agnieszka Ciuła, zaprezentowała uczniom klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych i II technikum obsługi turystycznej zastawę stołową, techniki nakrywania stołów oraz rodzaje serwisów kelnerskich. W części praktycznej uczniowie w podziale na grupy samodzielnie przygotowali nakrycie stołu wykorzystując bogatą zastawę będącą na wyposażeniu pracowni zawodowych.
Dzięki uprzejmości Pani Agnieszki i uczniów technikum gastronomicznego, uczniowie technikum obsługi turystycznej mogli nabyć umiejętności, które są uniwersalne i pomagają nie tylko właściwie obsłużyć turystów, ale także stanowią element savoir-vivru każdego człowieka.