Już po raz drugi, z tym hasłem, odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju.

Tym razem tematem przewodnim była „Zupa jesienna”.

Zadaniem każdego uczestnika było wcześniejsze opracowanie receptury, a potem przygotowanie i podanie zupy, która miała kojarzyć  się z obecną porą roku. Uczniowie zaskoczyli swoją pomysłowością, doborem surowców i smakiem gotowej potrawy. Była zupa kukurydziana, dyniowa, szpinakowa, paprykowa, a w niektórych z nich, widoczne tak charakterystyczne dla tego okresu orzechy włoskie czy  grzyby. Na stole pojawiły się różne kolory- czerwień, pomarańcz, zieleń, żółć, a nawet brąz;  wszystkim więc jesień kojarzyła się barwnie, na wesoło. Oprócz wykonania, wyporcjowania i wyekspediowania potraw, ocenie podlegało samo wykonanie zgodne z technologią produkcji.

Wszyscy uczestnicy zasłużyli na wielkie uznanie, zwłaszcza pierwszoklasiści, którzy bez kompleksów stanęli do rywalizacji ze starszymi kolegami i odnaleźli się w pracowni gastronomicznej.

Po ocenie organoleptycznej, krótkiej rozmowie z twórcą i burzliwej naradzie, szanowne Jury wyłoniło trójkę zwycięzców- wszyscy to gastronomowie z klas trzecich.

Najwyżej oceniono wykwintny smak i wygląd zupy krem z kasztanów jadalnych Jakuba Papierowskiego z kl. III Ga.

W nagrodę za I miejsce odbywać on będzie płatny staż w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju, pod okiem pana Rafała Grzegorzka finalisty Top Chef Polska.

Z klasy III Gb, Zuzanna Kuhnel za II i Nikola Duź za III miejsce, skorzystają z salonu piękności i masażu w tymże hotelu.

Dodatkowo wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe upominki od organizatora i sponsora konkursu.

Wielkie podziękowania dla wszystkich uczestników, którzy po raz kolejny udowodnili, że rozwijają swoje kulinarne zainteresowania i właściwie wybrali zawód.

Konkurs  Konkurs  Konkurs  Konkurs

Więcej zdjęć w galerii


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com