Po raz pierwszy w Regionalnej Szkole Turystycznej Technikum im. Jana Pawła II w Polanicy Zdroju, w dniu 7 grudnia br, odbył się konkurs „Profesjonalista w składaniu serwetek”. Honorowym gościem oraz członkiem jury, była nasza absolwentka technikum hotelarskiego, Pani Marta Bodner, kierowniczka zmiany restauracji Hotelu „Zamek na Skale” w Trzebieszowicach****.

      Serwetka indywidualnego użytku jest nie tylko praktycznym dodatkiem dla konsumenta, ale również stanowi istotny element dekoracyjny stołu. Ciekawe aranżacje serwetek pomagają w uatrakcyjnieniu każdego przyjęcia, kolacji, obiadu oraz śniadania. Współczesny klient zwraca dużą uwagę na miejsce, w który nocuje, spożywa posiłki, relaksuje się oraz korzysta z usług dodatkowych.

 

       Serwetki pojawiły się już bardzo dawno, zmieniając znaczenie obrusów. Lata 70 –te XX wieku były przełomem dla serwetek papierowych. W obecnym czasie swój renesans przeżywają serwetki z materiału, których sztuka składania stanowi wyzwanie dla niejednego z restauratorów. Stąd też narodził się pomysł na konkurs tego typu.

      Uczestnicy zmagali się z praktycznymi zadaniami w pięciu konkurencjach. Pierwsze miejsce zdobyła uczennica kasy III technikum hotelarskiego, Ewa Sarna, drugie również uczennica z kasy III TH, Kamila Pyschny. Trzecie osiągnęła Natalia Stęplewska z II TH. Zwycięzcy otrzymali nagrody, między innymi dyplomy, vouchery na wycieczkę do Pragi, wycieczkę do Afrykarium we Wrocławiu, pobyt, warsztaty w kuchni i restauracji w Hotelu „Zamek na Skale” w Trzebieszowicach, także kosmetyki oraz wiele innych rzeczy. 

                                                                                           mgr Sylwia Wasielewska - Romian

LSZ logo cien












 

 
 
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com