2021 ReklamaRST www

Już po raz trzeci, z tym hasłem, odbył się konkurs kulinarny zorganizowany dla naszych uczniów, przez szefów kuchni restauracji Dekompresja i Art Deco Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju.

Tym razem, tematem przewodnim były popularne obecnie szparagi, zarówno białe jak i zielone. Sezon na te wyjątkowe warzywa jest krótki i trwa tylko dwa miesiące, nie można go było więc przeoczyć.

Zadaniem każdego uczestnika konkursu było wcześniejsze opracowanie receptury, a potem przygotowanie i podanie potrawy, która miała w swoim składzie zawierać to wyjątkowe warzywo.

Zmagania kulinarne miały miejsce w profesjonalnej hotelowej kuchni pięciogwiazdkowego hotelu w sercu Polanicy.

Wszyscy uczniowie zaskoczyli swoją pomysłowością, doborem surowców, smakiem oraz sposobem podania.

 

Były więc zupy i ciepłe przekąski, a na stole degustacyjnym pojawiły się podstawowe  barwy zbliżającego się lata- czerwony, pomarańczowy i  zielony.Oprócz wykonania, wyporcjowania i wyekspediowania potraw, ocenie podlegało również samo wykonanie, zgodne z obowiązującą technologią produkcji.

Wszyscy uczestnicy zasłużyli na wielkie uznanie, zwłaszcza pierwszoklasiści, którzy bez kompleksów stanęli do rywalizacji ze starszymi kolegami i doskonale odnaleźli się w nowym, fascynującym miejscu.

Po ocenie organoleptycznej, krótkiej rozmowie z twórcą i burzliwej naradzie, szanowne Jury wyłoniło czwórkę zwycięzców, chociaż na wielkie brawa zasłużyli wszyscy.

Potrawy konkursowe oceniał szef kuchni restauracji Decompresja pan Kamil Kit, szef kuchni restauracji Art Deco pan Piotr Bińczycki, zastępczyni kierownika restauracji i barów pani Agnieszka Chamska oraz kucharz Jakub Papierowski absolwent naszej szkoły, który był zwycięzcą pierwszej edycji konkursu „Dobry start” w 2018r, będąc jeszcze uczniem

Oto zwycięzcy:

I miejsce: Wiktoria Bartosińska z kl.II.ż, która wykonała szparagi w sosie maślanym z białym winem, podane z żółtkiem gotowanym metodą sous vide

II miejsce: Piotr Koszałkowski z kl.II.G; twórca blanszowanych szypułek zielonych szparagów podanych w towarzystwie przegrzebek, puree z białych szparagów oraz batatów i truskawkami marynowanymi w occie z kwiatu  dzikiego bzu 

III miejsce Amelia Jędrkowiak z kl.I.g, która zaprezentowała szparagi w cieście francuskim z sosem holenderskim

III miejsce Filip Kułaga z kl.I.g ; przygotował i zaprezentował szparagi z sosem beszamelowym w towarzystwie jajka poszetowego

 

Wyróżnione osoby odbywać będą płatny staż w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju i zdobędą kolejne doświadczenia pod okiem najlepszych szefów kuchni.

Dodatkowo wszyscy uczestnicy rywalizacji otrzymali pamiątkowe upominki od organizatora i sponsora konkursu.

Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy po raz kolejny udowodnili, że rozwijają swoje kulinarne zainteresowania i właściwie wybrali zawód technika żywienia i usług gastronomicznych.

        W imieniu uczniów pragniemy serdecznie podziękować panu Kamilowi Kit i panu Piotrowi Bińczyckiemu za umożliwienie naszym uczniom zdrowego współzawodnictwa w profesjonalnej hotelowej kuchni. Podczas konkursu mieliśmy okazję poznać oczekiwania, pasje szefów kuchni restauracji Hotelu SPA Dr Irena Eris, które zapewne dadzą nam siłę do dalszego zawodowego rozwoju i kulinarnych poszukiwań.

 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com