Regionalna Szkoła Turystyczna, jako jedyna szkoła w powiecie kłodzkim, kształci uczniów w zawodzie Technik Organizacji Turystyki o specjalizacji Animator czasu wolnego, a honorowy patronat nad kształceniem zawodowym w tym zakresie sprawuje Biuro Podróży Rainbow. To jeden z największych touroperatorów na rynku w Polsce. *Animator czasu wolnego to zawód bardzo poszukiwany na rynku pracy. Animator to osoba, która dba o przygotowanie i realizację programu animacyjnego dla gości hotelowych. Prowadzi zajęcia dla dzieci i dorosłych - zabawy z dziećmi, mini disco, gry i zabawy, waterpolo, aqua aerobik, show tematyczne, zajęcia sportowe, plastyczne, teatralne, muzyczne. Ma możliwość poznania wielu ludzi z różnych krajów i kultur, może doskonalić umiejętności w zakresie porozumiewania się w języku obcym. |
|
Planując swoją przyszłość wybierz Technikum Organizacji Turystyki ze specjalizacją Animator Czasu Wolnego w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy-Zdroju! Serdecznie zapraszamy!
Po ukończeniu Technikum Organizacji Turystyki o specjalizacji Animator czasu wolnego, będziesz potrafił:
Jako nasz absolwent znajdziesz pracę:
|
Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy. |
|
To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać. W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :
|
W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:
Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )
„Smak Gościnności” w Myślenicach,
„Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )
„Kulinarny Talent „ w Warszawie,
„Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,
„Qmam kaszę „ w Ziębicach,
„Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.
Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.
Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,
Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.
Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,
pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu, a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.
Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.
Kierunek dla uśmiechniętych i przyjaznych.Dla tych, którzy chcą poznać działalność hotelu od środka. Program technikum oraz możliwość odbycia praktyk i staży zawodowych zagranicznych zapewniają zdobycie umiejętności i wiedzy pozwalającej pracować i kierować zespołami w hotelach najwyższych kategorii. Technikum Hotelarskie daje szerokie perspektywy zatrudnienia w hotelach na europejskim poziomie. |
|
Nasi absolwenci są zatrudniani w:
|
Uczeń technikum hotelarskiego jest profesjonalnie przygotowywany do zawodu w branży hotelarskiej i turystycznej.
Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażone pracownie dydaktyczne. Profesjonalne wyposażenie recepcji hotelowej, pokoju hotelowego daje możliwość nauki metodą symulacji. Uczniowie już w szkole uczą się profesjonalnie obsługiwać gościa hotelowego. Swoje umiejętności doskonalą podczas odbywania praktyk zawodowych w hotelach o najwyższym standardzie oraz na najlepszych promach w Polsce. Stała współpraca w Firmą Unity Line oraz Hotelem SPA***** Dr Irena Eris w Polanicy Zdroju podwyższa umiejętności zawodowe i językowe naszych uczniów. Hotel managerowie, szefowie kuchni, kierownicy housekeepingu w/w firm często przeprowadzają szkolenia dla uczniów oraz nauczycieli zawodu. Prezentują najnowocześniejszy sprzęt, uczą technik obsługi gościa hotelowego wymaganych w zakładach hotelarskich o najwyższym standardzie. Tak prowadzona w RST nauka zawodu sprawia, że uczniowie są laureatami wielu konkursów regionalnych i ogólnopolskich, są cenionymi pracownikami na turystycznym rynku pracy w Polsce i za granicą.