Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy. |
|
To idealny kierunek dla uczniów, którzy są zainteresowani pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą, cenią zdrową kuchnię, interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu, lubią pracować w zespole i nieustannie się rozwijać. W trakcie pięcioletniej nauki w technikum, uczniowie nabywają umiejętności z zakresu przygotowywania, dekorowania, serwowania potraw i napojów, organizacji imprez okolicznościowych, świadczenia usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Podczas nauki, uczniowie uczestniczą w :
|
W ostatnim czasie nasi uczniowie brali udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych:
Konkurs hotelarsko-gastronomiczno-turystyczny „Profesjonalista i Mistrz Branży Turystycznej" (Regionalna Szkoła Turystyczna jest organizatorem tego konkursu )
„Smak Gościnności” w Myślenicach,
„Największa Patelnia Plenerowa” ( z udziałem Magdy Gessler )
„Kulinarny Talent „ w Warszawie,
„Bitwa na Drobiowe Smaki” we Wrocławiu,
„Qmam kaszę „ w Ziębicach,
„Dobry Start” w Polanicy- Zdroju.
Współpracowaliśmy również z czeską szkołą gastronomiczną w ramach projektu partnerskiego „Dobre jedzenie i dobra muzyka- nasz wspólny język”.
Przygotowujemy cateringi dla wielu instytucji powiatu kłodzkiego, obsługujemy uroczystości lokalne i szkolne, bierzemy udział w akcjach charytatywnych. Zawsze jesteśmy chwaleni za wysoką jakość i profesjonalizm,
Pięknie nakryte stoły, profesjonalnie przygotowane potrawy i wypieki są świadectwem naszej pracy i najlepszą wizytówką szkoły.
Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze gastronomiczne, nowoczesną kuchnie dydaktyczną,
pracownię technologii gastronomicznej oraz pracownię obsługi konsumenta,
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu, a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia.
Absolwenci naszego technikum mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka.
Temat zajęć: Organizowanie pracy w bufecie.
W dniach 12, 13 lutego 2013 roku, klasa III Technikum Gastronomicznego, pod okiem Pana Michała Kuczmy - nauczyciela przedmiotów zawodowych, odbyła zajęcia praktyczne w nowej pracowni dydaktycznej - bar, która została dostarczona do Regionalnej Szkoły Turystycznej w ramach projektu "Modernizacja Centrów kształcenia zawodowego".
Podczas zajęć uczniowie mieli za zadanie przygotowanie różnych napojów na bazie kaw, m.in. kawę espresso, cappuccino, latte macchiato oraz kawy z dodatkiem syropów smakowych.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia - Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Podążając za przykładem krajów europejskich Partnerstwo dla Zdrowia proponuje, aby data 8 listopada była w Polsce celebrowana jako Dzień Zdrowego Śniadania.
O znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu, szczególnie dzieci, warto mówić głośno i jak najwięcej, jako że statystyki w tej dziedzinie ciągle nie są zadowalające. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Aby zwrócić uwagę na ważną rolę śniadania w codziennej diecie dziecka, Partnerstwo dla Zdrowia przygotowało akcję edukacyjną „Śniadanie daje moc”, skierowaną do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych.
Przyłączając się do programu i organizując Dzień Zdrowego Śniadania, w Szkole Podstawowej i Gimnazjum Stowarzyszenia "EDUKATOR" w Polanicy-Zdroju, podobnie jak w wielu innych polskich szkołach, zorganizowano i dano szansę dzieciom, aby mogły wspólnie z nauczycielami przygotować i zjeść najważniejszy posiłek dnia. Mieliśmy w tym swój udział!!! Zostaliśmy bowiem zaproszeni do współpracy w tej przydatnej i ważnej akcji. Podczas, gdy uczennice Regionalnej Szkoły Turystycznej z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, Martyna Ziobro i Marlena Smagieł prezentowały dzieciom pokaz wykonania barwnych i zdrowych kanapek, nauczycielka, P. Beata Dreszer, postanowiła podczas rozmowy z dziećmi, dowiedzieć się, co lubią jeść na śniadanie i co wiedzą o zdrowym odżywianiu. Krótka prelekcja z pokazem zdrowych produktów miała uświadomić dzieciom, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Dzieciaki miały frajdę w samodzielnym komponowaniu barwnych kanapek – widoczne na fotografiach - i cieszyły się z możliwości spróbowania nowych smaków, my natomiast mogliśmy spotkać się z młodszymi koleżankami i kolegami, żeby przekazać im naszą cenną wiedzę i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania.
Klasa III technikum gastronomicznego na zajęciach praktycznych prowadzonych przez Panią Agnieszkę Ciułę poznawała tajniki sporządzania deserów.
Każdy uczeń miał okazję przygotować samodzielnie pyszny deser. Królowały musy! malinowe, z żubrówką, pomarańczowe. Było też mleczko karmelowe i gruszki w sosie waniliowym.
Rewelacją okazał się, podawany na gorąco, suflet jabłkowy.
Uczniowie, po prezentacji przygotowanych deserów, przeprowadzili degustację w celu oceny walorów smakowych, przygotowanych w trakcie zajęć, smakołyków.
RB
W „I Mistrzostwach Szczytnej w grillowaniu pstrąga”, które odbyły się 25 czerwca 2011 r., reprezentacja Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju - uczniowie kl. I TG Mariola Sendor i Wojciech Kamiński pod opieką nauczyciela Marka Rojka zajęli I miejsce i zdobyli Złoty Medal.
Gratulujemy zwycięstwa, czekamy na dalsze sukcesy!
Dyrekcja, Nauczyciele i uczniowie RST.
Strona 2 z 2