Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Kierunek dla lubiących eksperymenty kulinarne.

Dla tych, którzy chcą poznać tajemnice sztuki kulinarnej.

Program technikum oraz możliwość odbycia praktyk i staży zawodowych zagranicznych zapewniają zdobycie umiejętności i wiedzy pozwalającej pracować i kierować zespołami.

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych daje szerokie perspektywy zatrudnienia restauracjach i w działach gastronomicznych hoteli na europejskim poziomie.

Nasi absolwenci są zatrudniani w:

  • restauracjach,
  • hotelach i obiektach bazy noclegowej (posiadających działy gastronomiczne), 
  • na statkach wycieczkowych i promach,
  • ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach itp.)

Temat zajęć: Organizowanie pracy w bufecie.

W dniach 12, 13 lutego 2013 roku, klasa III Technikum Gastronomicznego, pod okiem Pana Michała Kuczmy - nauczyciela przedmiotów zawodowych, odbyła zajęcia praktyczne w nowej pracowni dydaktycznej - bar, która została dostarczona do Regionalnej Szkoły Turystycznej w ramach projektu "Modernizacja Centrów kształcenia zawodowego".

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Podczas zajęć uczniowie mieli za zadanie przygotowanie różnych napojów na bazie kaw, m.in. kawę espresso, cappuccino, latte macchiato oraz kawy z dodatkiem syropów smakowych.

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia - Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Podążając za przykładem krajów europejskich Partnerstwo dla Zdrowia proponuje, aby data 8 listopada była w Polsce celebrowana jako Dzień Zdrowego Śniadania.

O znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu, szczególnie dzieci, warto mówić głośno i jak najwięcej, jako że statystyki w tej dziedzinie ciągle nie są zadowalające. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Aby zwrócić uwagę na ważną rolę śniadania w codziennej diecie dziecka, Partnerstwo dla Zdrowia przygotowało akcję edukacyjną „Śniadanie daje moc”, skierowaną do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych.

Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image. Sorry, you have not enough rights to view this image.

Przyłączając się do programu i organizując Dzień Zdrowego Śniadania, w Szkole Podstawowej i Gimnazjum Stowarzyszenia "EDUKATOR" w Polanicy-Zdroju, podobnie jak w wielu innych polskich szkołach, zorganizowano i dano szansę dzieciom, aby mogły wspólnie z nauczycielami przygotować i zjeść najważniejszy posiłek dnia. Mieliśmy w tym swój udział!!! Zostaliśmy bowiem zaproszeni do współpracy w tej przydatnej i ważnej akcji. Podczas, gdy uczennice Regionalnej Szkoły Turystycznej z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, Martyna Ziobro i Marlena Smagieł prezentowały dzieciom pokaz wykonania barwnych i zdrowych kanapek, nauczycielka, P. Beata Dreszer, postanowiła podczas rozmowy z dziećmi, dowiedzieć się, co lubią jeść na śniadanie i co wiedzą o zdrowym odżywianiu. Krótka prelekcja z pokazem zdrowych produktów miała uświadomić dzieciom, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Dzieciaki miały frajdę w samodzielnym komponowaniu barwnych kanapek – widoczne na fotografiach -  i cieszyły się z możliwości spróbowania nowych smaków, my natomiast  mogliśmy spotkać się z młodszymi koleżankami i kolegami, żeby przekazać im naszą cenną wiedzę i umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania.

Inauguracja projektu Erasmus+_39 Klasa III technikum gastronomicznego na zajęciach praktycznych prowadzonych przez Panią Agnieszkę Ciułę poznawała tajniki sporządzania deserów.

Każdy uczeń miał okazję przygotować samodzielnie pyszny deser. Królowały musy! malinowe, z żubrówką, pomarańczowe. Było też mleczko karmelowe i gruszki w sosie waniliowym.

Rewelacją okazał się, podawany na gorąco, suflet jabłkowy.

Inauguracja projektu Erasmus+_38 Inauguracja projektu Erasmus+_35 Inauguracja projektu Erasmus+_47

Uczniowie, po prezentacji przygotowanych deserów, przeprowadzili degustację w celu oceny walorów smakowych, przygotowanych w trakcie zajęć, smakołyków.

RB

W „I Mistrzostwach Szczytnej w grillowaniu pstrąga”, które odbyły się 25 czerwca 2011 r., reprezentacja Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju - uczniowie kl. I TG  Mariola Sendor i Wojciech Kamiński pod opieką nauczyciela Marka Rojka zajęli I miejsce i zdobyli Złoty Medal.

Gratulujemy zwycięstwa, czekamy na dalsze sukcesy!

Dyrekcja, Nauczyciele i uczniowie RST.

Kliknij aby zobaczyć zdjęcia z mistrzostw

LSZ logo cien

Realizujemy projekt „Animacja czasu wolnego - wsparcie uczniów RST ..."













 

 
 
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com