Wiadomości

Komunikaty Zespołu Projektu Joomla!

"Warszaty kulinarne z Robertem Sową."

Telewizja Kłodzka 

 

W nowym mikroprojekcie partnerskim Polanicy-Zdroju i Czeskiej Skalicy pt. Dobre jedzenie i dobra muzyka – nasz wspólny język, finansowanym ze środków Unii Europejskiej i budżetu państwa zaplanowanych jest wiele działań. Ma on zapewnić wymianę kulturalną w Euroregionie Glacensis w obszarach: kulinariach i muzyce jazzowej. Celem współpracy transgranicznej jest ożywienie i rozwijanie tradycyjnej (kuchnia regionalna) i nowoczesnej (muzyka jazzowa) kultury na obszarze pogranicza. Muzyka i kulinaria są dziedzinami kultury, które się łatwo łączą i uzupełniają, ale niewiele jest imprez, gdzie traktowane one byłyby pełnoprawnie. Zazwyczaj wspólne działania skupione są albo głównie na muzyce, albo na jedzeniu, podczas gdy drugi składnik jest postrzegany tylko jako dodatek. Projekt skupia się na wydarzeniach na żywo, zaplanowanych tak, by być pretekstem spotkań i wymiany kontaktów, doświadczeń oraz nabycia nowych umiejętności, poznania nowych ludzi i nowych kultur. W ramach projektu zostanie także przygotowana i wydana dwujęzyczna, książka kucharska kuchni regionalnej polsko-czeskiego pogranicza, uwzględniająca współczesne trendy oraz płyta CD z muzyką jazzową, stanowiąca zapis organizowanych w ramach projektu wydarzeń muzycznych. Część książki kucharskiej przygotowywanej przez Teatr Zdrojowy – Centrum Kultury i Promocji w Polanicy-Zdroju będą stanowić potrawy goszczące na co dzień i od święta na stołach mieszkańców Polanicy-Zdroju. Przepisy trafią do książki dzięki konkursowi kulinarnemu, do udziału, w którym zapraszamy wszystkich mieszkańców Polanicy-Zdroju. By wziąć w nim udział należy przekazać minimum 3 autorskie przepisy kulinarne w jednej lub wielu kategoriach konkursowych.

Kategorie konkursowe:

– kuchnia osadników

– przepisy przywiezione przez pierwszych osadników po II wojnie światowej,

– lokalna kuchnia naturalna

– przepisy oparte  na składnikach naturalnych występujących w regionie,

– kuchnia współczesna

– przepisy ukazujące przemiany w kuchni i kulinariach w XXI wieku.

źródło tekstu: www.smakipolanicy.pl

Szczegóły i regulamin konkursu znajdują się na www.smakipolanicy.pl


 

Uroczysta gala  wręczenia stypendiów Prezesa Rady Ministrów w Szczawnie-Zdroju

W roku szkolnym 2017/2018 stypendystą prestiżowej nagrody Prezesa Rady Ministrów został Dominik Prętki - uczeń klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uroczysta gala odbyła się w zimowej scenerii Teatru Zdrojowego im. Henryka Wieniawskiego w Szczawnie-Zdroju. W uroczystości wręczania stypendiów udział wzięli : Minister Edukacji Narodowej Pani Anna Zalewska oraz Dolnośląski Kurator Oświaty Pan Roman Kowalczyk.

 

Galę uświetniły popisy muzyczne jednej z  nagrodzonych stypendystek. Dominikowi i jego rodzicom serdecznie gratulujemy i życzymy pomyślnej realizacji kolejnych planów związanych z własnym rozwojem oraz wielu sukcesów w nauce.

Danuta Droździk


 

Już po raz trzeci organizujemy wyjazd na Zieloną Szkołę na Lazurowym Wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Czy nasz pobyt był udany w ubiegłym roku ? Warto zapytać uczestników wyjazdu o ich wrażenia i doświadczenia. Ale przede wszystkim warto obejrzeć film, który jest krótką relacją z naszego wyjazdu na południe Francji, do regionu Prowansja, słynącego z pól lawendowych, ziół prowansalskich i znanych na całą Europę plaż z lazurowym morzem.

 

 

Miejscowość : Port Grimaud ( 7 km od Saint-Tropez ).

 Camping  przy piaszczystej plaży : Prairie de la Mer

Organizator wyjazdu : Biuro „ JUVENTUR” Wałbrzych ( www.juventur.com.pl )

Termin wyjazdu  :  13.04. 2018 – 22.04.2018.

Cena wyjazdu : 680 zł ( możliwa płatność w ratach )

Cena obejmuje :

  • przejazd autokarem ( przejazd przez Czechy, Austrię, Włochy do Francji )
  • zakwaterowanie w 6-cio osobowym mobil home , który sklada się z :
  • dwóch sypialni dwuosobowych,
  • pokoju dziennego z rozkładana kanapą, telewizją
  • aneksu kuchennego, wyposażonego w kuchenkę elektryczną, lodówkę, garnki, czajnik, , naczynia i sztućce,
  • toalety
  • łazienki z prysznicem
  • taras z stołem  i krzesłami
  • wycieczki autokarowe w trakcie pobytu do :

SAINT TROPEZ, CANNES, MONACO, MONTE CARLO , NICEI

  • zajęcia językowe i sportowe  w grupach
  • plażowanie na przyległej do campingu piaszczystej plaży
  • zwiedzanie perfumerii FRAGONARD w EZE

Dodatkowo, dla chętnych uczestników,

  • organizujemy WIECZÓR FRANCUSKI ze specjalnościami kuchni francuskiej – sami zakupujemy produkty, przygotowujemy dania kuchni francuskiej na podstawie oryginalnych przepisów  i organizujemy degustację potraw ( koszt ok. 3 - 5 € / osoby – w zależności od ilości chętnych )
  • zwiedzanie miasta z zajęciami językowymi – sprawdzanie swoich umiejętności językowych podczas np. degustacji produktów  oraz zakupów na lokalnym targu, wizyty w lokalnych restauracjach oraz w biurze promocji
  • całodzienna wycieczka autokarowa do jednego z najgłębszych kanionów w Europie – Przełom Verdon  (godzinne  wynajęcie rowerów wodnych   )  oraz zwiedzanie sąsiadującego średniowiecznego miasteczka, słynącego z tradycji wyrobu ceramiki Moustiers Sainte- Marie ( koszt : 32 € / osoby )

Cena nie obejmuje wyżywienia – uczestnicy sami przygotowują sobie posiłki !!!!

Chętnych uczniów proszę o kontakt.

Magdalena Bregin


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com