W związku z ograniczeniem funkcjonowania jednostek systemu oświaty na podstawie
zawieszam zajęcia w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy - Zdroju
od dnia 12 do 25 marca 2020 r.
Jest to decyzja Ministra Edukacji Narodowej wynikająca z konieczności zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa.
W tym czasie uczniowie nie przychodzą do szkoły, powinni pozostać w domu, nie są realizowane żadne praktyki, staże, ani inne formy dokształcania zawodowego, gdyż te zajęcia są również zawieszone. Tym samym uczniowie powinni pozostać w domu, a ewentualne zajęcia pozwalające utrzymać ciągłość nauki zależeć będą od indywidualnych ustaleń z nauczycielami poprzez materiały dydaktyczne do samodzielnej pracy. Czas odwołanych w szkole zajęć powinien być poświęcony na samokształcenie! Proszę być w kontakcie telefonicznym lub mailowym z wychowawcą klasy oraz ze szkołą poprzez strony internetowe (oficjalną i na fb). Proszę śledzić bieżące informacje i umieszczane komunikaty. Nie powinno się niepotrzebnie opuszczać domu, przemieszczać, podróżować, znajdować się w skupiskach ludzkich. Proszę w tym czasie nie podejmować pracy poza domem. Takie są rekomendacje i proszę tego przestrzegać! Przerwa w funkcjonowaniu szkoły nie oznacza dni wolnych od nauki, które można przeznaczyć dowolnie!!!
Ze względu na bezpieczeństwo w domu, należy przestrzegać zasad higieny i czystości pomieszczeń., często myć ręce przy użyciu mydła i wody. Należy przestrzegać wszystkich zasad, które obowiązują w sytuacji szczególnego zagrożenia epidemią - podawane w środkach masowego przekazu.
Dyrektor Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy - Zdroju
Pod takim hasłem odbyły się warsztaty poprowadzone przez Pana Waldemara Załuskiego, który poświęcił swój czas, aby spotkać się z naszymi uczniami. Pod okiem właściciela „Największej w Polsce Patelni i Brytfanny Plenerowej” powstały niesamowite rolady drobiowe z różnym nadzieniem.Nasz gość opowiadał też o tym co jadano w dawnej Polsce, skąd czerpano inspiracje, jakie były korzenie naszej kuchni, a także jak przez wieki zmieniały się smaki Polaków.
To były wyjątkowe i niezapomniane zajęcia. Uczniowie klas trzecich bardzo dziękują za przekazaną wiedzę i kolejne zdobyte doświadczenia na drodze zawodowych umiejętności.
Miło nam zakomunikować, że w ogłoszonym rankingu wojewódzkim techników okazaliśmy się najlepszym technikum w powiecie kłodzkim, a w województwie dolnośląskim zajęliśmy 16 miejsce!!!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach, wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych, wyniki matury z przedmiotów dodatkowych oraz wyniki egzaminu zawodowego. Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł zewnętrznych wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych oraz System Informacji Oświatowej. W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.
![]() |
![]() |
Pierwszy semestr za nami, warto więc podsumować naszą pracę i trochę powspominać.
Były konkursy, liczne warsztaty, lekcje otwarte i wspólne gotowanie.
W pracowni gastronomicznej gościliśmy uczniów szkół podstawowych z Polanicy, Wambierzyc i Szczytnej.
Przyjęły od nas zaproszenie władze samorządowe, pracodawcy z Hotelu & Spa Dr Irena Eris, kucharze z Unity Line, właściciel Największej w Polsce Patelni Plenerowej pan Waldemar Załuski.
Czytaj więcej: Podsumowanie semestru w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
RST gościła pracowników promów Firmy Unity Line, z którą szkołę łączy współpraca trwająca już ponad osiemnaście lat. Uczniowie technikum hotelarskiego spotkali się z hotelmanagerem promu m/f Polonia panem Piotrem Sowińskim, który opowiedział o zasadach odbywania praktyki zawodowej na promach. Pani Wioleta Szarek - koordynator praktyk na promach, zaprezentowała wirtualny spacer po promie. Pan Rober Woronowicz – houskeeping supervisor, przeprowadzi szkolenie na temat stosowania środków czystości w dziale houskeepingu.
Przed świętami Bożego Narodzenia uczniowie klasy II th złożyli życzenia świąteczne pracownikom Hotelu Dr Irena Eris Dyrektorowi Hotelu Panu Mariuszowi Kaczmarskiemu, Zastępcy Dyrektora Hotelu Pani Katarzynie Ścieburze, Panu Kamilowi Rokickiemu oraz Paniom z działu służby pięter i pralni hotelowej.
Uczniowie otrzymali drobne upominki.
W grudniu gościliśmy także uczniów klasy ósmej Szkoły Podstawowej w Wambierzycach. Uczniowie klasy II th opowiedzieli gościom o szkole oraz pokazali sale dydaktyczne. Przeprowadzili warsztaty w recepcji dotyczące przyjęcia gościa do hotelu. W szkolnym pokoju hotelowym zaprezentowali zasady ścielenia łóżka hotelowego. Uczniowie klasy trzeciej TŻUG zademonstrowali swoje umiejętności w zakresie parzenia kawy oraz przygotowywania smakowych herbat.