Wiadomości

 Po raz kolejny Regionalna Szkoła Turystyczna zorganizowała charytatywną zbiórkę dla podopiecznych Domu Małego Dziecka w Kłodzku. W tym roku do zbiórki przyłączyli  się wolontariusze ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Żołnierzy z Monte Cassino w Polanicy-Zdroju, w szczególności uczniowie z klasy Vc z wychowawczynią - Panią Agnieszką Szota. Dzięki zaangażowaniu uczniów i nauczycieli z  obu szkół w ramach zbiórki udało się zebrać ogromne ilości odzieży,  zabawek, słodyczy i kosmetyków dla dzieci.

W ramach szkolnej akcji „ I TY MOŻESZ ZOSTAĆ ŚWIĘTYM MIKOŁAJEM”  każdy mógł podzielić się z dziećmi odrobiną miłości i serca, za co w  imieniu opiekunów i dzieci Domu Małego Dziecka w Kłodzku serdecznie  dziękujemy.

Edyta Zarzycka-Kościesza

Już po raz drugi, z tym hasłem, odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju.

Tym razem tematem przewodnim była „Zupa jesienna”.

Zadaniem każdego uczestnika było wcześniejsze opracowanie receptury, a potem przygotowanie i podanie zupy, która miała kojarzyć  się z obecną porą roku. Uczniowie zaskoczyli swoją pomysłowością, doborem surowców i smakiem gotowej potrawy. Była zupa kukurydziana, dyniowa, szpinakowa, paprykowa, a w niektórych z nich, widoczne tak charakterystyczne dla tego okresu orzechy włoskie czy  grzyby. Na stole pojawiły się różne kolory- czerwień, pomarańcz, zieleń, żółć, a nawet brąz;  wszystkim więc jesień kojarzyła się barwnie, na wesoło. Oprócz wykonania, wyporcjowania i wyekspediowania potraw, ocenie podlegało samo wykonanie zgodne z technologią produkcji.

Wszyscy uczestnicy zasłużyli na wielkie uznanie, zwłaszcza pierwszoklasiści, którzy bez kompleksów stanęli do rywalizacji ze starszymi kolegami i odnaleźli się w pracowni gastronomicznej.

Po ocenie organoleptycznej, krótkiej rozmowie z twórcą i burzliwej naradzie, szanowne Jury wyłoniło trójkę zwycięzców- wszyscy to gastronomowie z klas trzecich.

Najwyżej oceniono wykwintny smak i wygląd zupy krem z kasztanów jadalnych Jakuba Papierowskiego z kl. III Ga.

W nagrodę za I miejsce odbywać on będzie płatny staż w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy- Zdroju, pod okiem pana Rafała Grzegorzka finalisty Top Chef Polska.

Z klasy III Gb, Zuzanna Kuhnel za II i Nikola Duź za III miejsce, skorzystają z salonu piękności i masażu w tymże hotelu.

Dodatkowo wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe upominki od organizatora i sponsora konkursu.

Wielkie podziękowania dla wszystkich uczestników, którzy po raz kolejny udowodnili, że rozwijają swoje kulinarne zainteresowania i właściwie wybrali zawód.

Konkurs  Konkurs  Konkurs  Konkurs

Więcej zdjęć w galerii


 

Wśród laureatów dziewiątej edycji ogólnopolskiego konkursu „Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy…” Katyń – 78 lat po zbrodni” są uczennice naszej szkoły: Weronika Świniańska i Agata Rusinek. Na konkurs przygotowały pracę o Henryku Stańczaku, który był jeńcem obozu w Ostaszkowie. Został zamordowany przez NKWD wiosną 1940 roku. W nagrodę laureatki wezmą udział w zagranicznym wyjeździe edukacyjnym, który jest zaplanowany na jesień bieżącego roku. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!


 

LSZ logo cien

Realizujemy projekt „Animacja czasu wolnego - wsparcie uczniów RST ..."












 

 
 
JSN Vintage template designed by JoomlaShine.com